Посолството на САЩ: Протестите ще продължат поне до 16-и юли

Георги А. Ангелов Последна промяна на 12 юли 2020 в 14:02 4506 0

“Различни политически групи протестират и контрапротестират в района на Министерски съвет. Очаква се повтарящите се протести и контрапротести в района да продължат най-малко до 16 юли 2020 г.”

Това предупреждение към поданиците на САЩ отправя от сайта си посолството в София, като публикацията е от събота - 11 юли. Посолството съветва американските граждани да избягват районите на протестите, като за вчера в предупреждението пише, че протестът ще продължи поне до 23 ч., очаква се голям брой протестиращи и е възможно насилие.

Вчера протестът беше изключително многоброен и според репортера на OFFNews на мястото на събитието имаше около 20 хил. души. Наред с мирно протестиращите имаше и такива, които търсят сблъсък.

САЩ съветват гражданите си да избягват местата на протести, да внимават много, ако попаднат в района и да не привличат внимание. Че протестите вероятно ще продължат поне до 16 юли се споменава още веднъж в текста на предупреждението в частта за възможни задръствания в центъра на София. Моля имайте предвид, че затварянето на улици и локациите на протеста може да се променят, съветват още от посолството в София.

От столичната дирекция на полицията съобщиха, че вчера са ранени ранени двама полицаи: “При възникнало напрежение след 21 часа, от хвърлени множество предмети, стъклени бутилки и бомбичка, пострадаха двама полицаи – единият е с наранявания и обгаряния, а другият е с по-леки наранявания.”

На протеста в петък вечерта са задържани 18 души, пострадали са трима полицаи. Двама мъже от протестиращите са приети в Пирогов. Настанени са в неврохирургията с мозъчно сътресение. Единият от младежите е студент по право в Хага