Посолството на САЩ предупредило двама за възможни заплахи, единият може да е записал разговора

OFFNews 09 февруари 2022 в 21:07 4398 0

Снимка Архив

Посолството на САЩ в София излезе с позиция за предупрежденията към Борис Бонев и Атанас Чобанов за възможни заплахи срещу тях. 

"Преди няколко седмици Посолството на Съединените щати получи информация за възможна заплаха срещу две лица. В конкретния момент решихме, че сме длъжни да предупредим тези лица за тази информация. Посолството сподели тази информация и с българските власти", се казва в позицията на посолството, изпратена до БТА.

Оттам допълват, че в предаденото предупреждение не се споменава конкретно лице или политическа партия и нямат информация, която да предполага, че има връзка с конкретна политическа партия.

"Оттогава не сме получили повече информация за тази възможна заплаха. Чухме твърдения, че един от нашите разговори е записан без наше разрешение; посолството възразява срещу подобни практики", съобщават от посолството на САЩ в София.

В два поредни дни - на 8 и 9 януари, общинският съветник Борис Бонев и журналистът от сайта Bird.bg обявиха, че са получили предупреждения за непосредствени заплахи.

"Вчера получих достоверна информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота ми. Информацията е потвърдена и от чуждестранни партньорски служби", написа Бонев в профила си във Фейсбук.

"В петък в 12:05 ч. получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина", съобщи Чобанов също във Фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!