Прокуратурата се задейства по сигнала за заплаха към журналиста Атанас Чобанов (допълнена)

OFFNews 10 януари 2022 в 13:33 2562 1

Софийската районна прокуратура се самосезира заради изявление на журналиста Атанас Чобанов, че спрямо него е отправена заплаха, съобщиха от СРП.

Вчера журналистът от сайта Bird.bg обяви във фейсбук профила си, че е предупреден от чуждо правителство за непосредствена заплаха срещу него.

"В петък в 12:05 получих обаждане от официално лице от чуждо правителство, че съм под непосредствена заплаха и те са длъжни по закон да ме уведомят. Заплахата е локална за България, но аз в момента съм в чужбина. Уведомих веднага българските служби, които бяха в неведение. До момента нямам никакво официално потвърждение, че нещо се предприема по този случай", написа Чобанов.

И предположи, че "поръчката идва от първия ред на Народното събрание", защото последната му работа е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, който попадна под ударите на закона "Магнитски" за корупция. 

Междувременно на сайта на ДПС се появи съобщение, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски ще сезират ДАНС с искане за проверка на тиражираните в медиите твърденията на Чобанов.

"Въпреки че както журналистът Чобанов, така и сайтовете „Биволь“ и „Бърд.бг“ неведнъж са разпространявали манипулации и тенденциозни внушения по адрес на ДПС и на депутати от партията, с което изцяло са се поставили в услуга на задкулисния кръг „Капитал“ и обслужват неговите и на медийния олигарх Иво Прокопиев бизнес и политически интереси, от ДПС считаме, че свободата на словото и неприкосновеността на журналистите при упражняването на тяхната професия са от първостепенно значение за всяко демократично общество и трябва да бъдат гарантирани, поради което, всеки случай на заплаха (ако такава наистина е налице), към който и да е журналист, трябва да бъде приоритет на правоохранителните органи с всички процесуални възможности за проверка и разследване и с цялата строгост на закона", се казва в съобщението.

Наблюдаващ прокурор ще извърши лична проверка по случая. Атанас Чобанов ще бъде призован, за да му бъдат снети обяснения от прокурор, съобщават от държавното обвинение.

В хода на проверката са изпратени писма до МВР, ГДБОП-МВР, ГДНП, СДВР, ДАР, ДАНС и до Служба „Военно разузнаване“ с питане дали имат информация за отправена заплаха спрямо журналиста и ако имат такава, какви мерки са предприети за защитата на журналиста.

До настоящия момент прокуратурата не е уведомявана от институциите за отправена заплаха спрямо Чобанов, както би следвало да се направи по закон, уточняват още от СРП.

След събиране на относимата информация наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Ако има, ще бъде образувано досъдебно производство, съобщават от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови