Пореден опит да се разберем с Македония за средновековната история и Гоце Делчев

OFFNews 15 септември 2022 в 22:11 2662 1

Скопие

Снимка Пиксабей

Центърът на Скопие

Учебниците по история, които третират периода на средновековната история, както и евентуалното съвместно почитане на Гоце Делчев са били в дневния ред на поредното заседание на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, което се проведе в Скопие. Това съобщиха в четвъртък вечерта от министерството на външните работи на Северна Македония.

По отношение на учебниците по история темата на дискусията е обхванала средновековните църковни институции и тяхното значение за християнството и славянската писменост и култура, твърдят от македонското МВнР.

"Предвид продължителността на дискусията по тази тема, членовете на комисията не са обсъждали други теми. Дискусията ще продължи на следващата среща, която трябва да се проведе в края на октомври тази година", заявиха още от външното министерство.

Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси между Северна Македония и България заседава за втори ден днес в Скопие.

На вчерашното заседание към македонския екип се е присъединил Димитър Лоровски, историк и професор в Института за национална история - на мястото на Ванчо Георгиев, който миналата година напусна комисията, съобщава БТА.

На 15 август съвместната експертна комисия прие препоръки за подобряването на учебниците по история за 6 клас в Северна Македония и 5 клас в България, както и препоръки за съвместно почитане на личности от средновековието – Св.св. Кирил и Методий, Св. Климент, Св. Наум и цар Самуил. От публикуваните препоръки става ясно, че най-после историците в Скопие са се съгласили, че "внушенията за приемственост между Антична Македония и съвременната македонска държава съдържат исторически анахронизъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!