Поражение за Нинова на пленума. БСП внася вот на недоверие, но подписката срещу правителството отпадна

OFFNews 13 юни 2020 в 20:48 22659 2

На днешното си заседание Националният съвет на БСП отхвърли лансираната от председателя на партията Корнелия Нинова подписка във всеки град за оставка на правителството.

Пленумът отхвърли и представения от Нинова социално-икономически план за възстановяване от кризата с коронавируса.

Същевременно Националният съвет прие решение за искане на вот на недоверие срещу правителството на тема "Корупция" до края на юли, но отхвърли предложението на Янаки Стоилов за организиране на протести срещу правителството на Бойко Борисов.

"Подкрепа извън сградата на парламента"

Пред вестник "Дума" Корнелия Нинова коментира критиките на пленума срещу идеята за националната подписка с искане на оставка на правителството така:

"Ние прилагаме два подхода. Първо парламентарния - тъй като сме парламентарна партия. Предложихме извънредна анкетна комисия, предложихме парламентарен контрол в комисията по корупция и конфликт на интереси. Постоянно подлагаме на парламентарен контрол министрите и това в залата беше одобрено. Но е съвсем нормално да се търси и подкрепа извън сградата на парламента"

Според нея фактът, че всички противоречия около процедурата по прекия избор на председател „са изгладени”, а той ще се състои наесен, означава, че БСП излиза по-консолидирана от днешния форум.

Преди началото на днешния пленум президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев попита: "Какво целим с тази подписка? За мен е смущаващо, че за пореден път се държим малко като извънпарламентарна сила".

Станишев е на мнение, че БСП има инструменти, които трябва да използва: "първо парламентарни питания, дебати на тази основа, анкетни комисии за всичко, което се случва в държавата и скандалите около ГЕРБ и, разбира се, вот на недоверие".

Още едно поражение за Нинова

По-рано днес Националният съвет на БСП гласува нови дати за провеждане на прекия избор на председател и на конгреса на партията.

На първи тур за председател на БСП ще се гласува на 12 септември, а ако има балотаж той ще е на 19 септември. Конгресът на БСП ще се проведе на 26-27 септември.

Отчетно-изборната кампания в БСП беше спряна заради ограниченията, наложени заради епидемията от коронавирус. В края на май беше взето решение на подпис прекият вътрешнопартиен избор за председател на БСП да се състои на 26 септември, а 50-ият конгрес на партията - на 10-11 октомври в НДК.

Националният съвет на БСП обаче днес подкрепи изтеглянето напред на датата за пряк избор на председател на БСП, предложено от Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

14.06 2020 в 00:18

Айде турете си начело най-накрая някой нормален. А то ту пияница, ту гей под чехъл, ту чехлювица. Срамота, в края на краищата. За бедните ли ще се борите, щото бедността дойде, или за нато, щото пък то умира.
Клоунада.
Единствения изпит, на който съм се явявал на поправка, беше по "научен комунизъм". И до ден днешен съм благодарен на колегите (помня ги поименно), които овреме ме хванаха, и ме изхвърлиха в коридора, макар че бях по-опитен от тях в уличния кютек. Иначе вече щях да съм излежал оня дебил, ма ако изобщо бях останал жив.

10372

1

elbarbudo

13.06 2020 в 22:44

Да живее свинаря!