Прекият избор за председател на БСП ще е на 12 септември (обновена)

OFFNews 13 юни 2020 в 13:50 5862 1

Националният съвет на БСП гласува нови дати за провеждане на прекия избор на председател и на конгреса на партията.

На първи тур за председател на БСП ще се гласува на 12 септември, а ако има балотаж той ще е на 19 септември.

Конгресът на БСП ще се проведе на 26-27 септември.

Отчетно-изборната кампания в БСП беше спряна заради ограниченията, наложени заради епидемията от коронавирус. В края на май беше взето решение на подпис прекият вътрешнопартиен избор за председател на БСП да се състои на 26 септември, а 50-ият конгрес на партията - на 10-11 октомври в НДК. 

Националният съвет на БСП обаче днес подкрепи изтеглянето напред на датата за пряк избор на председател на БСП, предложено от Янаки Стоилов.

Спорът за датите

Преди началото на днешния пленум членове на Националния съвет на партията поискаха по-ранни дати за прекия избор на председател и за конгреса.

Националният съвет на БСП трябва да реши как възобновяваме протичането на отчетно-изборната кампания, провеждането по спокоен и демократичен начин на прекия избор и на конгреса на БСП, коментира президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на влизане на "Позитано" 20.

"За мен е категорично видно, че това "решение", което уж е прието, е нелегитимно", каза Станишев.

По думите му, "един човек от тези, които са подписали, да каже, че си оттегля подписа, всичко пада".

Трябва да се направи спокойна и сериозна дискусия кога са най-подходящите срокове с оглед готовността на БСП за изборите, смята Станишев. 

Депутатът от "БСП за България" Красимир Янков, който е кандидат за лидер на БСП, също поиска прекият избор на председател и конгресът да бъдат изтеглени в началото на септември.

Националният съвет трябва да изчисти процедурни неясноти. Срокът трябва да бъде съкратен. През октомври, както е предложила Корнелия Нинова, е недопустимо, при положение че очакваме или предсрочни парламентарни избори, или редовни, коментира Янков.

Нинова: Кампанията продължава и пряк избор ще има

Пряк избор на председател на БСП ще има и отчетно-изборната кампания продължава. Променихме датите на прекия избор и на конгреса, като ги изтеглихме с две седмици напред, каза пред журналисти днес следобед председателят на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че са били изложени "много разумни аргументи датите да бъдат изтеглени напред във времето".

Радвам се, че накрая всички единодушно приехме - кампанията продължава и пряк избор ще има, коментира още Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

14.06 2020 в 04:44

Белким поне тия направят нещо.
Макар че, едва ли.
Поредната пересройка пак ще дойде от чужбина. А ние ще си пием у Слънчака, и ще зяпаме за пореден път как света се разлита на парчета.
Само Елин Пелин няма да го има.