Поне още 1000 машини трябват на изборите, рекордните над 500 секции ще бъдат открити в чужбина

OFFNews 20 май 2021 в 17:34 1670 0

Росица Матева, Камелия Нейкова и Цветозар Томов

Поне 1000 допълнителни машини ще трябва да бъдат закупени за предстоящите предсрочни избори на 11 юли. Това стана ясно на брифинг на ЦИК.

Председателят на комисията Камелия Нейкова призовава всички участници в предизборната надпревара да провеждат толерантна и позитивна кампания. За мен като председател на ЦИК предизвикателството е огромно предвид новите моменти в Изборния кодекс, особено тези свързани с машинното гласуване, каза тя.

От доставчика "Сиела Норма" са обещали, че може да осигурят допълнителни 1500 устройства. Дали точно "Сиела" ще е доставчикът обаче, ще се обяви ли нова обществена поръчка и какви точно ще са параметрите й - от ЦИК на този етап не се ангажираха да кажат. Държавата все още не е платила на "Сиела Норма" за поръчката за 4 април, която е на стойност 36 милиона лева (43 милиона с ДДС).

Очакваме на изборите да осигурим възможност на всички български граждани извън страната да гласуват при нормални условия без ужасяващи опашки, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов по време на брифинг.

Секциите в чужбина, които бъдат разкрити “автоматично”, са над 500. Това е рекорден брой секции извън страната за всички избори, които досега са произвеждани, каза Томов.

Тепърва предстои стартирането на процедурата по събиране на заявления, които избирателите могат да подават и директно по електронен път на страницата на ЦИК или до дипломатическите и консулските представителства. Очакваме, че на тези избори наистина ще осигурим възможност на всички български граждани, живеещи извън страна, да гласуват при нормални условия, без да възникват ужасяващи опашки, без да имат нужда да минават стотици километри, за да могат да участват в изборите в страната, каза още Томов. Според него темата за гласуването в чужбина и машинното гласуване са двете теми, за които медиите въртят ЦИК на шиш.

Трябва да осигурим около 150 машини за частичните местни избори в Благоевградска община и в още 7 кметства, каза другият говорител Росица Матева. Тя заяви, че нагласата е тези машини да останат за евентуален балотаж на 4 юли, но при необходимост може да им бъде инсталиран софтуер за изборите на 11 юли.

"В поне 700 секции трябва да има повече от една машина, две или три, защото там са гласували повече от 450 избиратели. Според последната избирателна активност извън страната ще са необходими малко над 240 устройства. Общият брой е около 1000 допълнително осигурени. Възможно е да бъдат малко повече или малко по-малко", каза още Росица Матева.

Няма как да се работи по въпроса за избиратели, които ще бъдат на море в България, да гласуват, където пожелаят, защото законът не го позволява. От ЦИК посъветваха избирателите да си направят временен настоящ адрес за мястото, където ще отседнат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!