Половината от българите са на мнение, че евроизборите няма да са честни

69% подкрепят позицията на Радев за Венецуела

OFFNews 22 февруари 2019 в 20:14 4152 1

52% от българите са на мнение, че предстоящите евроизбори по-скоро няма да са честни, а 37% смятат, че изборите по-скоро ще са честни.

Данните са от независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по панелна методика, която обезпечава представителност. Сондажът е проведен между 19 и 21 февруари сред 800 души в цялата страна. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Българите автоматично подкрепят всякакви форми на „отваряне“ на изборния процес към гражданите – преференциално гласуване (подкрепено от мнозинство от 70%), машинно гласуване (75%), дори и възможността практически всички българи в чужбина да могат да гласуват (78%).

63% не одобряват гласуването на ГЕРБ, ДПС и НФСБ, което на практика обезсили преференциалния вот. 24% го подкрепят, а останалите се колебаят.

59% се съгласяват с обвинението, чe като цяло, с промените в изборните правила управляващите се стремят към „служебна победа“, 30% се противопоставят на това мнение, а останалите се колебаят. Зад подозренията спрямо властта застават не само привържениците на парламентарната опозиция, но и хората, които не биха гласували, както и голямата част от другите опозиционно настроени респонденти, твърдят социолозите от „Галъп интернешънъл“.

74% подкрепят решението на Борисов за частично преосмисляне на промените в изборните правила, а 17% са „против“. Останалите се затрудняват да формират позиция.

55% не одобряват решението на БСП да напусне парламента, а 37% го одобряват, като останалите се колебаят.

50% от респондентите са на мнение, че ДПС всъщност е скрит партньор на властта, а 28% са на обратната позиция, при 22% колебаещи се.

"Високото доверие в президентската институция на фона на традиционно по-ниското доверие в парламент и правителство карат мнозинството от запитаните да се солидаризират с позиция за ненамеса във Венецуела – 69% избират тази опция, а 20% предпочитат правителствената позиция по кризата в латиноамериканската страна. Българското масово съзнание традиционно е против намеси и президентската позиция е в синхрон с масовите нагласи" - твърдят още от „Галъп интернешънъл“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови