Половин България я е грижа какво става в Македония

OFFNews 04 май 2017 в 21:20 5354 0

Снимка gallup-international.bg

52% от българите са на мнение, че случващото се в Македония е много важно за България, показват данните от сондаж на „Галъп интернешънъл“.

Малко над една трета не са дали еднозначен отговор, а само една десета смятат, че това което се случва в югозападната ни съседка, не е важно за нас.

Запознатостта не е висока, но усещането за важност, съответно тревога, преобладава и тази тенденция ще се задълбочи след последните събития, коментират социолозите от „Галъп интернешънъл“.

Във въпроса умишлено не е уточнено какво се има предвид под „това, което се случва в Македония“ - за да се измери едновременно чувствителността към текущите тревожни събития и общото отношение към тази близка за България страна.

Запознатостта и загрижеността растат в синхрон с възрастта и образованието.

Колкото повече житейски опит има респондентът, толкова повече проявява интерес към събитията в Македония.

През 2015 г., в тогавашния пик на политическата криза в съседната страна, беше актуална темата за евентуални бежанци от Македония, Украйна и т.н. Данните тогава ясно показаха, че у нас хората от Македония не се възприемат като проблем. 67% отхвърлиха твърдението, че бежанци от Македония са проблем за заплаха за националната ни сигурност, констатират от „Галъп интернешънъл“.

Данните са от ежемесечната изследователска програма, позната като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“, базирана на национално представителни изследвания с извадка ~800/1000 души на възраст 18+ години. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е между ±3,0-3,5%.

Изследването от пролетта на 2017 г. е проведено в период: 13-20 март 2017 г.

Изследването от лятото на 2015 г. е проведено в период: 29 май – 04 юни 2015 г.

Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни изследвания на „Галъп интернешънъл” в България от 1992 г. насам. Възложено, финансирано и проведено от „Галъп интернешънъл“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!