Политолог: ГЕРБ и ДПС са политически импотентни извън агитките си

OFFNews 24 юли 2022 в 13:01 9610 6

Делийски

Снимка БГНЕС Архив

Страхил Делийски, политолог.

"Проблемът не е, че някаква парламентарна група си говори и анализира технологията на политиката, защото това е част от процеса, по-големият проблем е, когато политиката бъде сведена просто до технология и властта бъде сведена просто до технология. Проблем е, че в политическия елит не се води друг разговор, освен технологичния".

Това каза пред БНР политологът Страхил Делийски.

Според него ГЕРБ и ДПС не са успели да намерят начин да разкажат смисъла от съществуването си на по-широк кръг от хора извън агитките си.

"Това е олицетворение на политическа импотентност, в която се търсят всякакви поводи за форма на истерия. Това не е политика, а реакция, предназначена само за техните фенски кръгове. Това няма да реши проблемите на ГЕРБ и ДПС с отварянето към обществото и към останалите политически субекти... Когато няма с кого да управляваш, защото никой не иска да управлява с теб, и да победиш на избори, какво от това", смята той.

В предаването "Неделя 150" Делийски допълни, че ИТН е "странен субект, чието поведение е функция на разбиранията на Слави Трифонов за себе си".

"Проблем е, че има не малко такива субекти в България, чието поведение е функция от характерологичните и психологически специфики на техните лидери или от взаимоотношението на техните лидери с други източници на легитимност, предимно в сферата на големите пари... ИТН влязоха в политиката с метафорика на разчистването и на разрухата. Може би като общество трябва да опитаме и такъв тип политически оферти, за да намерим най-подходящата", посочи той.

Политологът посочи, че времето на червените линии е изтекло и ще трябва да се търсят пресечните.

"Очакванията на огромната част от избирателите е да бъдат представяни от политически елит, който мисли политически", категоричен е Делийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

6

Того

25.07 2022 в 05:08

Голямо квичене пада от троловете на баце, но анализа е много точен

2099

5

Mateevk

24.07 2022 в 21:42

Много точмно казано - агитки са! Безпределно верни на любимия отбор, независимо какви ги твори на терена и в съблекалните. И тук бройката няма значение - има големи, средни и малки агитки, нали? А лично за мен проблемът с тези две партии и с Възраждане е, че не мога да разбера какво говорят. А е имало времена, когато не е било така и съм са заслушвал и в Бойко, и в Доган, независимо, че не съм си падал по тях. Отдавна обаче не е така. Загубена е връзката между такива партии и хората извън агитките им.

1855

2

Чосър

24.07 2022 в 16:01

Прав си, Краси -- не са агитки. Организирани престъпни групи са, заобиколени от незаинтересовани съучастници.