Плевнелиев: Не на езика на омразата и агресията

OFFNews 18 февруари 2014 в 14:45 1863 5

Росен Плевнелиев. Снимка: БТА.
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА.

Държавният глава Росен Плевнелиев призова българските политици за толерантност и избягване на етническа конфронтация.

Президентът препоръча на политиците да смекчат тона помежду си, след като проведе политически консултации с ръководството на ДПС. 

В съвместна декларация с премиера Пламен Орешарски двамата осъждат събитията, довели до ескалация на етническото напрежение в страната.  

Президентът изразява безпокойство от опитите за ескалация на напрежението през последните дни заради протеста в защита на карловската Куршум джамия, когато той премина в гражданско неподчинение. Според държавния глава е важно да бъде гарантиран гражданският, религиозният и етническият мир у нас.

За съжаление, етническата конфронтация днес в България е една много грозна част. И се надявам да не бъде част от нашето ежедневие, а да бъде изключение, което да остане в миналото. За съжаление обаче тя е и вследствие от нагнетяването на напрежение, агресия и използването на езика на омразата, включително от политически субекти и от политически лидери. Много е важно политиците да смекчат тона помежду си, много е важно да се спори с аргументи, а не с обиди и, не дай си Боже, с хвърляне на камъни. Затова моят апел е за толерантност, за добър пример от страна на политическите лидери, а не за партизански подход, не за използване на езика на омразата и агресията, каза Плевнелиев.

Днес при президентът се срещна с депутати от ДПС в рамките на месеца на политическите консултации. След срещата лидерът на партията Лютви Местан предложи при необходимост президентът да свика Консултативния съвет на национална сигурност на тема "Етнически мир в България". Той очаква 19 февруари, датата, на която отбелязваме годишнината от гибелта на Васил Левски, да не се ползва за прояви на ксенофобия и ескалиране на напрежението.

Няма развитие за нито една страна, която не е осигурила гражданския мир и религиозно-етническия мир като най-важен елемент на гражданството. В този смисъл ние изразихме силното очакване, ако развитието на ситуацията в страната наложи това, господин президентът да инициира и свикване на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност по въпросите на етническия мир в страната, заяви Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови