Плевнелиев: Не може на едни българи да се дават права, а на други да се отнемат

OFFNews 18 май 2016 в 21:17 2371 1

Народните представители не трябва да ограничават правата на българите и да ги обезкуражават с посланието, че техният глас не е важен, и да се опитват да дават права на едни българи и да отнемат права на други. Това е крайно неприемливо и единственото, което мога да направя, като убеден демократ, който вярва, че народът трябва да се овластява, а не да се ограничава, ще сезирам стожера на българската демокрация – Конституционния съд. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след отхвърлянето на ветото за Изборния кодекс.

„Наложих вето, за да дам шанс на народните представители да разширят правата на българските граждани, а не да ги ограничават. За съжаление това не се случи. Има силни съмнения за противоконституционност, за създаване на предпоставки за неравнопоставеност, като се прави разлика между българите в една определена държава и българите в други страни. Където и да се намират, българските граждани имат право да гласуват удобно и спокойно“, категоричен беше президентът.

Най-важни са правата на гражданите и спазването на Конституцията. Народните избраници трябва да разширят правата на гражданите, а не да обезкуражават българите в чужбина да гласуват. На последните парламентарни избори рекорден брой наши сънародници в чужбина упражниха правото си на глас, подчерта Плевнелиев и изрази надежда за принципен дебат за промяна на спорните текстове в Изборния кодекс.

„Ще приветствам разговор по същество как да гласуват българите в чужбина, как можем да им помогнем и да надградим техните права“, посочи той.

„Намираме се в нормална демократична процедура. Ако междувременно Народното събрание подобри текстовете и отхвърли всички съмнения за противоконституционност, това би било добър знак. Българите, където и да са по света, могат да очакват демократичната система в България да работи. Когато една институция се опитва да ограничи техните права, друга ще възстанови баланса. Ще се радвам парламентът – с добри решения в бъдеще – да възстанови този баланс, който в момента е нарушен“, заяви още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13685

1

mclaranist

18.05 2016 в 22:47

Г-н Президент, само да попитам- в коя част на ИК пише че се ОГРАНИЧАВА правото на глас???!!! Никой не спира българите в чужбина да гласуват. Просто се казва, че това ще става В КОНСУЛСТВА или на места където има над 100-заявени че ще гласуват. Това не е ограничаване, това е РЕД. Друг е въпроса как се организира всичко, за да няма пак опашки и т.н. Но е глупост което твърдите, че се ОГРАНИЧАВАЛО правото им на глас
 
X

Подкастът на OFFNews