Плевнелиев: Докога всяка власт ще сменя и чистачките в министерствата?

Милен Енчев 21 януари 2014 в 16:02 3571 8

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

„Докога ще наблюдаваме всяко ново правителство да сменя и чистачките в едно министерство“, това запита днес президентът Росен Плевнелиев на форума „Как България да тръгне в правилната посока“, организиран от в. „Капитал“ и КРИБ.

Единствено ако управляващите надграждат постигнатото от предишните, държавата ще върви напред, посочи президентът. На днешния форум присъства и президентът на Естония, и Плевнелиев даде пример с естонската административна реформа и електронно правителство, постигнати с усилията на няколко поредни правителства.

За 2013 г., в която се смениха три правителства, не е осъществена нито една реформа, посочи още Плевнелиев. Замрази се пенсионната реформа, говори се за национализация на закъсали предприятия, очакваме пакет антимонополни закони, в които ще има популистки мерки срещу чуждите търговски вериги, което не е от полза за никого, каза той.

Държавата се нуждае от „институции, които надграждат постигнатото, а не сменят приоритетите на всеки 4 години“, обобщи президентът. И добави: Не мога да се радвам, че предишната седмица премиерът Пламен Орешарски каза, че държавата няма пари за електронно правителство.
„Политиците, слагам и себе си в тази група, произвеждат нестабилност“, каза Плевнелиев.

След като гражданите тъй или иначе знаят всичко, нямаме какво да крием. Необходимо е въвеждане на електронно правителство, документиране на процеса на вземане на решения и прозрачност, заяви още той.

Изтъквайки опита на Естония, Плевнелиев добави, че България има много поводи да се срамува от пропилените шансове през последните 15 години.
„Защото България тогава беше също толкова силно мотивирана и с ясна визия за повече прозрачност и прогнозируемост на институциите чрез административна реформа и въвеждане на електронно правителство, както и в Естония. За 15 години се смениха може би 5-6 правителства в България, но ние сме далеч назад от това, което нашите приятели постигнаха. Каква е рецептата за успех? Много елементарна - имай приоритет и фокус, и ако ги имаш, надграждай по тях, независимо кой е на власт. Ние можехме да бъдем за пример в региона", каза държавният глава.

„Днес, ако погледнете статистиката на Естония, от един закон за административната реформа и от последователните усилия за електронно правителство инвестициите на глава са 3 пъти повече, доходите на човек са 2 пъти повече. И тук не става въпрос, че Естония е имала политици със сини очи, много красиви, със страхотни речи, които са излезли и са обещали два пъти по-високи доходи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews