Плевнелиев: Докога всяка власт ще сменя и чистачките в министерствата?

Милен Енчев Последна промяна на 21 януари 2014 в 16:02 3086 8

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

„Докога ще наблюдаваме всяко ново правителство да сменя и чистачките в едно министерство“, това запита днес президентът Росен Плевнелиев на форума „Как България да тръгне в правилната посока“, организиран от в. „Капитал“ и КРИБ.

Единствено ако управляващите надграждат постигнатото от предишните, държавата ще върви напред, посочи президентът. На днешния форум присъства и президентът на Естония, и Плевнелиев даде пример с естонската административна реформа и електронно правителство, постигнати с усилията на няколко поредни правителства.

За 2013 г., в която се смениха три правителства, не е осъществена нито една реформа, посочи още Плевнелиев. Замрази се пенсионната реформа, говори се за национализация на закъсали предприятия, очакваме пакет антимонополни закони, в които ще има популистки мерки срещу чуждите търговски вериги, което не е от полза за никого, каза той.

Държавата се нуждае от „институции, които надграждат постигнатото, а не сменят приоритетите на всеки 4 години“, обобщи президентът. И добави: Не мога да се радвам, че предишната седмица премиерът Пламен Орешарски каза, че държавата няма пари за електронно правителство.
„Политиците, слагам и себе си в тази група, произвеждат нестабилност“, каза Плевнелиев.

След като гражданите тъй или иначе знаят всичко, нямаме какво да крием. Необходимо е въвеждане на електронно правителство, документиране на процеса на вземане на решения и прозрачност, заяви още той.

Изтъквайки опита на Естония, Плевнелиев добави, че България има много поводи да се срамува от пропилените шансове през последните 15 години.
„Защото България тогава беше също толкова силно мотивирана и с ясна визия за повече прозрачност и прогнозируемост на институциите чрез административна реформа и въвеждане на електронно правителство, както и в Естония. За 15 години се смениха може би 5-6 правителства в България, но ние сме далеч назад от това, което нашите приятели постигнаха. Каква е рецептата за успех? Много елементарна - имай приоритет и фокус, и ако ги имаш, надграждай по тях, независимо кой е на власт. Ние можехме да бъдем за пример в региона", каза държавният глава.

„Днес, ако погледнете статистиката на Естония, от един закон за административната реформа и от последователните усилия за електронно правителство инвестициите на глава са 3 пъти повече, доходите на човек са 2 пъти повече. И тук не става въпрос, че Естония е имала политици със сини очи, много красиви, със страхотни речи, които са излезли и са обещали два пъти по-високи доходи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2014 в 20:50

Мълчанието на марионетките , как пък не се намери един Пинокио да каже ти лъжеш това не е така а е така , само плякат неодобрение и преглъщат обидата , че някои им е отвори гуреливите очички :) . Кеф !

21.01 2014 в 18:13

peperudka , марионетката най-големия предател за 2013 , единствено РБ искаха също да ни вкарат в глобален конфликт , дори ББ осъзна колко е натопорчена ситуацията , ако не вярваш търси и чети ! Апропо как виждаш ти новият морал представен ни от един господин без задръжки да изтрови цял град за печалба ? Щот това за електроно правителство е негов проекти а както знаем , който лобира се предполага и да извършва действието и да добавя , който го въведе той и ще има лостове да влияе върху него , както по-глупавите вече са се досетили .

21.01 2014 в 18:02

Президентът е най-свестния политик в БГ в момента. Ако може някой да ми посочи по-читав, моля! КОЙ?

21.01 2014 в 17:41

"Държавата се нуждае от „институции, които надграждат постигнатото, а не сменят приоритетите на всеки 4 години“, обобщи президентът. "
Росен Плевнелиев дава личен пример как иснтитуцията Президент на Република България може да си използва единствено и само за личен интерес на този, който я заема в момента. Пресен пример - визитата на Плевнелиев в Китай, където от всички винопроизводители в Пиринско е поканен да представи продукцията си само неговия съдружник Тодоров. Събитието, за което е материала е също подобно доказателство. Не са поканени представители нито на БСК, нито на БТПП, нито на АИКБ, или около 75% от създателите на БВП. За сметка на това представители на всички фирми където Плевнелиев или негови роднини и приятели имат дялове ще присъстват. Лицето Росен Плевнелиев свикна да говори едно, а да върши точно обратното. Дори да забравим уникалните му гафове и галфонското поведение, дърпането на чергата против интересите на българските граждани и в защите на кръга "Капитал" е достатъчно да си отиде позорно.

21.01 2014 в 17:34

Вчера попаднах на следното съобщение на прессекретариата на Президента:http://www.president.bg/news1673/saobshtenie-na-pressekretariata-na-prezidenta.html Четох съобщението многократно, не че не разбирах какво иска да каже президента с това съобщение, а защото отдавна не бях виждал събрани на едно място толкова много на брой нелепи твърдения и безумия:

Първо: Г-н Росен Плевнелиев се оплаква от “неустановеност на режима на проверките” – такова твърдение дори и “титанът на мисълта”, формалният и не знам там още какъв си лидер на ГЕРБ, лицето от Банкя, г-н Бойко Борисов, вероятно не може да измисли. Защо е така – всяка една данъчна ревизия и проверка се извършва въз основа на заповед, в която се определят съответно задачите на органите на приходната администрация по отношение на субекта, който се ревизира или проверява, в т.ч. срокове, място на извършване и т.н. и т.н. Не вярвам, органите на НАП да са извършили нарушения в тази насока, предвид и само на това, че понастоящем г-н Плевнелиев е държавен глава на Република България и същите вероятно са процедирали много внимателно и прецизно. Ако има нарушения в това отношение г-н Плевнелиев може по съответния ред да обжалва действията на органите на приходната администрация по административен и съдебен ред, а не да търси медийна изява и да формира обществено мнение по въпроса.

Второ: Г-н Росен Плевнелиев, бил настоял пред приходната администрация да му извърши “цялостна данъчна ревизия” и такава вече е започнала. Второ висше безумно твърдение – извършването на данъчна ревизия да не случайно “концерт по желание”, та този, или онзи (било то и президент на страната), да я изисква. Не съм срещал в правния мир някъде твърдение, че президента може да изисква извършването на данъчна ревизия, виж прокуратурата – има това право съгласно законите на страната.
Трето: Г-н Росен Плевнелиев “учи” органите на НАП, кои лица да ревизират и проверяват (може би е трябвало да приложи и съответен списък на тези лица и интересно дали би се включил в него?) – е за това досега и ментора му Борисов, не се беше сетил!
Четвърто: Директно нарежда на органите на приходната администрация, кои периоди имат право да му ревизират и проверяват и кои – не. Това да го беше казал собственикът на кварталната бакалница, не бих обърнал и внимание, но, изречено от устата на един държавен глава, навява твърде нерадостни мисли по отношение на държавността в страната ни.
Пето: Г-н Плевнелиев директно обвинява НАП в тенденциозност, преди данъчните ревизии и проверки да са завършили, явно той още от сега индиректно твърди, че няма да приеме констатациите на ревизиращите и прави опит да се настройва общественото мнение срещу тях; или по някакъв начин се опитва да им влияе, за да се “домогне” до приемливи за него резултати.

21.01 2014 в 17:13

Бобо ,ти май в кристална топка гледаш и хората на бърза ръка ти ги разкрива , президента говори за нещо , което примерно прокопиев каза още лятото на миналата година , тук трябва да отбележа че не съм твърдо против , но работата е там драги ми умник че президента прокарва интереси на добрия олигарх и плюе по лошите междувременно , имаме президент марионетка .
Признава че всички са омазани с "аки" и това ги прави гнусно , но този марионетка държи приза НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ НОМЕР 1 ЗА 2013! И за да не бъда голословен ще напомня , 2013 когато светът беше на прага на глобален конфликт заради Сирия , марионетката , заяви че ще участваме в него - ти умнико готов ли си марионетката да те засили някъде да ти пръснат тиквата , докато тук близките ти ги разкъсват ракети ! Скоро след тази гнусна изцепка , марионетката на сладка раздумка с турците изгони българските медии и му гледах после подлизурството от турски медии , а най-интересното е че след сладкият чай , които пи с турците , през границата ни с Турция започнаха да идват компактни групи от 100-200 човека на ден ! Ето ти и линк към поредното предателство на марионетката - http://saprotiva.org/chomsky-tpp-ttip/ . Та ти умнико как още можеш да гледаш с уважение на този ?

21.01 2014 в 16:42

Шлеме или как там ти е ника, президента казва много разумни думи. Очевидно, че умствения ти багаш е много лек за да разбереш

21.01 2014 в 16:23

Хм президента на добрите олигарси , пак плете интриги и естествено лошите олигарси и правителството му връщат топката , замеряне с лайна от лайнари !