Планът за Македония: 5 групи от София и Скопие ще заседават заедно, докато се разберем

OFFNews 19 декември 2021 в 22:41 2389 0

Първото нещо, което трябва да направим с колегите от Северна Македония, е да сменим риториката. Трябва да започнем да говорим какви са всички преимущества от добросъседството, заяви министър-председателят Кирил Петков в интервю за bTV.

Той припомни, че Северна Македония ще има нов премиер в началото на януари.

Смятам да отида в Македония, когато премиерът е избран, и да начертаем една карта. Искам пет групи да работят заедно - по икономика, по инфраструктура, по култура, по европейска интеграция, както и историческата комисия да продължи работата си, отбеляза Петков.

Той настоява срещите на групите да са всеки месец, а всяка седмица да има "работни резултати".

Ако успеем да го направим, много по-лесно е човек да прави компромиси - и от двете страни, ако вижда защо ги прави, заяви българският министър-председател.

Петков коментира още, че най-важно за него е "македонците с български корени, които говорят български, да бъдат защитени срещу дискриминация и срещу езика на омразата".

Няма да отстъпим от сериозните български позиции, но можем много да спечелим заедно, каза премиерът.

Той се надява, че "ако същият конструктивен тон бъде зададен от македонската страна, както и от нас, с истинска работа, не с политически слогани, за един много къс период да бъде постигнат напредък, който до момента не се е случвал".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови