Пилонът в Рожен - ''багери в планината, разкопаване на полята и леене на бетон''

OFFNews 19 юни 2023 в 22:46 4047 14

Рожен

Снимка Зелено движение

Рожен

"Изграждането на най-високия пилон в Европейския съюз на надморска височина 1430 м. до Рожен, на който ще се развее българското знаме, стана повод за дебати в обществото. Гледката на влизащите в планината багери, разкопаването на полята и леенето на арматура предизвиква недоволство и поредната безсмислена поляризация."

Това се посочва в позиция на "Зелено движение", част от коалицията “Продължаваме Промяната - Демократична България”.

"Доколкото всеки човек има различна гледна точка за естетика и какво е патриотизъм, няма как да слагаме жалони на тази тема. Не е това целта ни. Българското знаме е светиня и символ на държавността. Важно е обаче да изясним законността на действията на собствениците на терена на Рожен. Дали правилата се отнасят за тях, така както за всички български граждани." - заявяват от "Зелено движение".

Депутатите Владислав Панев и Илина Мутафчиева са внесли днес въпроси към министрите на земеделието и на регионалното развитие и благоустройство дали са спазени процедурите за строителство в планината.

Въпросите към министъра на земеделието Кирил Вътев са: "Както е видно от снимките, с които разполагаме, при изграждането на Пилона става въпрос за изкоп, арматура, наливане на бетон. Това са дейности, които съгласно Закона за устройство на територията се характеризират като строителство. В тази връзка проведена ли е процедура по промяна предназначението на земеделския имот за неземеделски цели? Процедурата по промяна предназначението съпътствана ли е от проект решение на Общински съвет Смолян и становища на други институции? Инвестиционното намерение разгледано ли е в цялост? Има информация, че пилонът е преместваем обект. С оглед на това, че се касае за обект, чийто фундамент е бетонов и вкопан в земята, считате ли, че същият може да се приеме като преместваем - с оглед дефиницията, че преместваем обект е този, който може да бъде преместен в цялост на друго място?"

Въпросите към министъра на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков са: "Издадено ли e разрешително за строеж? За какъв обект - пилонът и фундаментът разгледани ли са в цялост, в съответното разрешително? Влязло ли е в сила разрешителното и кога? Извършен ли е контрол по разрешителното? За обекта има ли изготвен подробен устройствен план - план за регулация и застрояване и същият в съответствие ли е с Общия устройствен план на община Смолян? Разгледан ли е Подробен устройствен план на сесия на Общински съвет и ако да, на кое заседание, какво е решено? Обявен ли е Подробният устройствен план на собствениците на съседните имоти?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

15

случайно прочетох

20.06 2023 в 12:16

Късопишковци, сър!

910

14

бай Падежко

20.06 2023 в 11:36

Ще дойде времето, когата под занамето на пасоля, всички руски копейковски патрЕоти ще бъдат подкарани, за да докажат руския патриотизъм. А моментът все повече назрява...
Тъкато нещото очевидно няма да върши работа за патрично знаме (поради метеорологичните особености на местоположението), за това пък ще послужи на всички копейковци, да се наиграят на пилон.

-529

13

6екеr4о

20.06 2023 в 10:55

Патриотарството било последно обежище на негодниците...
Това са думи на д-р С. Джонсън, изречени още в далечната 1750 г. Изглежда са напълно верни. У нас през последните години патрЕотите станаха прекалено много. Патриот до патриота, не можеш да се размишеш от тях.

Голяма далавера има в тая работа. Време е да започнат да издават и членски патриотични книжки. Същинска чудесия на чудесата. Тупат се по гърдите и крещят кой от кой е по-голям и по-велик патрЕот. Същинска патрЕотомания е обзела българските простори. И Сульо, и Пульо, и Яни Янев, Сидеров, Шкембе Войвода, Валери Симеонов бяха патрЕоти. Сега е ред на КъсоПиш!

Трябваше да влезем в ЕС, за да разберем какви патриоти сме. И какви пламенни православни сме били. По пламенност православността ни надмина дори верността към “безсмъртната комунистическа идея” едно време. Да не говорим за семейните ценности и борбата с Джендъра!!!

И всичко това на фона на кротичко, упоритичко, понякога и вресливичко Путинярене...

345

12

Джендо Джедев

20.06 2023 в 09:41

Овцевъдна инициатива под егидата на Мунчо Зеленото Чорапче. Ганwовска Класика!

1000

11

Снежка

20.06 2023 в 09:24

Ще покажем на света, че патриотизмът ни е по-висок от патриотизма на Туркменистан, Узбекистан, Северна Корея и др. подобни патриотизми/идиотизми.

1236

10

БотоксПутю

20.06 2023 в 09:03

Глупост или простотия?

1687

9

Пенчо Прикарчин

20.06 2023 в 08:34

Страшна глупост според моя скромен чернопътен светоглед.

9347

8

Анализи

20.06 2023 в 08:04

Патриотизмът не се измерва с пилони, а с действия в ползу рода. Пилонът не е такова. Да не е инициатива на забогатяла мутра.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика