Петков пита Йовчев дали е имал среща с Пеевски преди евровота

Ивайло Анев 06 август 2014 в 16:43 3890 0

"Имал ли е среща Цветлин Йовчев в навечерието на евровота с Пеевски, на която е бил повикан и шефът на РДВР Пазарджик? И какво са се разбрали на тази среща?"

Това попита Румен Петков пред варненски журналисти на пресконференция на лидерския екип на АБВ. 

Той заяви, че една от целите на порочния закон за МВР е била да се стабилизира позицията на главния секретар и само той да може да даде предложение за смяна на директорите на полицията.

Петков смята, че с помощта на рокадите отишлото си правителство си е гарантирало схемата за осигуряване на гласове в посочените райони за предстоящите парламентарни избори.

„Във Варна, Добрич, Перник и София назначенията на директорските места в МВР бяха спорни”, заяви Петков и уточни, че до парламентарните избори няма как да бъдат направени смени.

Проблемът е, че смяна на високите постове в МВР става само по предложение на Главния секретар, което на практика означава, че ръцете на служебния министър на вътрешните работи са вързани.

Новият министър на МВР е изправен пред изключително сложна задача за провеждането на честни избори през октомври", подчерта Румен Петков, който оглавяваше същото ведомство в Кабинета Станишев".

Лидерът на АБВ Георги Първанов е на подобно мнение. Според него „ръководители от системата на МВР покровителстват хора и структури, които осъществяват покупко-продажба на гласове. Ако това е цената за провеждането на честни избори, трябва да се осъществят промени в МВР.”

Георги Първанов коментира и възможността за бъдещи коалиционни отношения на АБВ с други партии. "АБВ има прекалено много различния с БСП и ГЕРБ, а с ДПС въобще не трябва и да се коментира", каза той.

Според Първанов, ако изобщо бъдат предприети действия на АБВ към форми на коалиции, то това ще става при ясни условия, в противен случай, АБВ ще е в опозиция.

„Да бъдем пето колело в една бъдеща коалиция – не благодаря”, заключи Първанов. Той допълни още, че ПП АБВ е за правителство на широкото съгласие.

Първанов заяви още, че задачите на новото служебно правителство са основно няколко: провеждането на избори, справяне с последствията от наводненията в страната и случаят КТБ. „Правителството ще се запомни с добро, ако просто си върши работата, а не се афишира”, каза бившият президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови