Калфин: АБВ и БСП може да работят заедно при видима промяна на Столетницата

OFFNews 29 юли 2014 в 10:19 2810 2

Ивайло Калфин

Първото условие за евентуална съвместна работа на АБВ и БСП в бъдеще е видима промяна в столетницата – в новото ръководство, в посланията, в посоката, в която тръгва партията.

Това обяви в интервю за БНТ Ивайло Калфин от АБВ.

Бившият евродепутат си дава сметка, че такава промяна изисква време. Той уточни, че на изборите АБВ ще се яви отделно, но след изборите не изключва разговори по общи теми и с други партии, дори с БСП.

От вчера АБВ вече официално е партия, регистрирана в Софийски градски съд.

"Длъжни сме да дадем известен срок на Михаил Миков – да си проличи дали иска промени в Българската социалистическа партия. Дотук не се е чуло нещо – нито в кампанията му, нито в поведението му досега", така Калфин коментира новия председател на БСП - Михаил Миков.

Според него Миков, като част от ръководството на БСП, не се е проявил с особена индивидуалност досега.

Бившият член на БСП изрази надежда на тази позиция Миков да преосмисли посоката и пътя на БСП, защото това е важно за страната, не само за партията.

Той подчерта важността на това БСП да извлече поуките за всичко, което се случи – защо партията беше доведена дотук, защо беше провален управленският й мандат за една година.

Калфин уточни, че АБВ в голяма степен се е създала и заради водената от Сергей Станишев политика. Според Калфин, именно Станишев носи отговорност за разделението в ляво.

„Той затвори партията, спря диалога, включително и вътре с хората, които мислят по различен начин, да не говорим за гражданското общество.

Спря да изразява интересите на тези хора, които гласуват за БСП, отклонявайки се от предизборните ангажименти, и започна да сключва едни споразумения, къде явни, къде неявни, със съмнителни кръгове. Това нещо няма как да се прости”, категоричен е Ивайло Калфин.

Според него Станишев полага усилия да запази влиянието си в БСП и за това свидетелства все още председателската му позиция в Коалиция за България.

Много важно условие за новото ръководство на БСП е да покаже, че няма зависимости, коментира зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

„Големият проблем пред Михаил Миков, като председател на БСП, е да покаже самостоятелност и воля да води политика, която не зависи от разговори, които са се състояли в някой тъмен коридор. Ако БСП не направи това, жалко за нея, жалко и за левицата”, допълни Петков.

Той определи избора на Миков за председател на БСП като предизвестен, тъй като областните председатели на партията са се явили на конгреса „подготвени”. Но това не е непременно манипулация, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!