Петков на 4 очи с Борис Джонсън и със Зеленски в Мюнхен (снимки)

OFFNews 19 февруари 2022 в 19:10 4832 1

Снимка Министерски съвет

С Борис Джонсън

Министър-председателят Кирил Петков разговаря с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън в рамките на втория ден от Мюнхенската конференция по сигурността. Двамата лидери обсъдиха двустранните отношения и значимостта на създаването на възможности за добро образование и за задържане на младите хора в двете страни, съобщава официалната страница на Министерския съвет във фейсбук.

По-рано през деня в Мюнхен българският премиер е провел двустранни срещи с президента на Молдова Мая Санду, с държавния глава на Украйна Володимир Зеленски и с премиера на Грузия Иракли Гарибашвили.

Петков и президентът Санду очертаха общи цели в борбата срещу корупцията и в спазването на върховенство на правото, както и в сферата на енергийната сигурност. Министър-председателят акцентира върху многобройната българска общност в Молдова, която също е от изключително значение за отличните отношения между народите на двете страни, посочват от МС.

С президента на Украйна Володимир Зеленски са подписали съвместна декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна. Заради развитието на ситуация между Русия и Украйна Петков и Зеленски са споделили опасенията за енергийната сигурност, но също така са изразили надежда за деескалация на напрежението в региона, се казва в съобщението за срещата.

Снимки: Министерски съвет, пресцентър

С грузинския премиер Иракли Гарибашвили Петков е обсъдил възможностите за икономическо сътрудничество в областта на информационните технологии, на координацията в логистиката в рамките на Черно море и подкрепата за евроатлантическия път на Грузия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!