Петков: България няма да изпраща изтребители в Украйна, нямаме 16 летящи МиГ

Йорданка Веселинова 01 март 2022 в 17:24 4730 2

Снимка parliament.bg

Кирил Петков отрече твърденията, че България ще изпраща изтребители МиГ в Украйна.

"Много бих се радвал да имаме 16 летящи МиГ-ове. Ние най-малко щяхме да имаме спокойствие за отбраната на нашето пространство. Нямаме 16 МиГ-ове, които да летят в момента, така че тази информация не е вярна", заяви той в кулоарите на парламента.

"Няма формат България – Украйна за предоставянето на военна помощ" - така премиерът Кирил Петков отговори на въпроси на журналисти в парламента дали страната ни ще изпраща военна техника за Украйна. Той допълни, че ако се взима подобно решение - то ще минава на ниво НАТО и ЕС, а след това ще се обсъжда първо в Министерския съвет и после в парламента.

"Няма българска военна техника на територията на Украйна. Всяко оръжие минава през Комисията за оръжията, такова решение няма", допълни той.

Новият министър на отбраната

Петков изрази задоволство заради демонстрираната подкрепа за новия министър на отбраната от Народното събрание.

"Имаше голяма подкрепа за Драгомир Заков. Имахме списък от 5 души (...) Румен Радев го подкрепя. Всичко, което се е случвало в НАТО, е минавало през новия министър на отбраната", добави премиерът.

Петков повтори тезата си, че Заков е най-подготвеният човек в България.

"Когато имахме възможността посланикът на НАТО да дойде в България, аз много се зарадвах."

Евакуацията от Украйна

Премиерът допълни, че вчера са евакуирани всички българи, заявили желание за евакуация. Министерският съвет ще следи ситуацията и при появата на нови желаещи ще се направи опит за тяхното извеждане от страната.

"Успяхме да намерим зелен коридор, да извозим 200 души от Киев. Нови войски са се насочили към украинската столица. Ако имаме нови желаещи, ще държим комуникация с тях, важно е дали може да се изкарват автобуси от Киев. Автомобилите може да са военна мишена, тук въпросът е на безопасност, по-добре човек да е в скривалище в Киев, отколкото да е по шосетата."

Петков допълни, че към момента е сложен и въпросът за транспортирането на хуманитарната помощ, която България изпраща за Украйна. Той призова българските граждани, които се чувстват съпричастни със съдбата на украинците, също да дарят по посочената от "Червения кръст" сметка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!