Петко Димитров: Къщата на Райна Княгиня ще бъде спасена

OFFNews 15 март 2021 в 15:01 1995 0

Най-сетне има решение за спасяването на къщата на Райна Княгиня – реставрация и превръщането й в музей.

Това каза общинският съветник от „БСП за България“ Петко Димитров по повод решението на Съвета за управление на специализирания общински фонд на Столична община да отпусне 400 000 лв. за възстановяването на дома, в който героинята от Априлското въстание е живяла през последните години от своя живот.

Това решение отговаря на ангажимента, който пое столичният кмет Йорданка Фандъкова в резултат на питане на Петко Димитров – ако до края на 2020 г. дарителският фонд не събере необходимите средства, Столична община да се ангажира през 2021 г . да възстанови къщата на Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева.

Питането на най-младия общински съветник в София бе предизвикано от факта, че от февруари 2019 г. има издаденото разрешение за строеж и решение на СОС, от юли същата година, с което е прието финансиране под формата на дарение – труд и услуги от Института на свободните изследователи „Хистореон“ с прогнозна стойност 402 038.25 лв. Но до ноември 2020 г. няма никакво развитие по проекта.

„Историческата ни памет е наше упование. За да вървим напред, трябва да помним приноса на предците ни за съществуването на българската държава“, счита Петко Димитров.

Той заяви, че младите социалисти от район „Сердика“, където се намира къщата на Райна Княгиня, са готови да се включат като доброволци във възстановявате на дома на героинята. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови