Quantcast

Петима българи всяка година ще отиват във Виена за белодробна трансплантация

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2019 в 13:03 1512 2

Всяка година по петима българи, които се нуждаят от белодробна трансплантация, ще бъдат оперирани в клиника във Виена.

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след среща с премиера Бойко Борисов и президента на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена проф. Валтер Клепетко.

Това ще стане веднага щом българската държава прецени кои са пациентите, които са готови за такава трансплантация – т.е. операциите могат да започнат веднага, обясни здравният министър. По думите му тепърва ще бъде направена селекцията на пациентите, които ще бъдат оперирани. 

Заради проблемите с белодробните трансплантации пациенти излязоха на протест. На този фон шефът на Агенцията по трансплантация Мариана Симеонова подаде оставка. 

Тогава тя обясни, че заповед от здравното министерство е довела до неподновяването на договора за трансплантиране на български пациенти в болница във Виена, което е довело до забавянето на белодробни трансплантации. 

След изтичането на договора с клиниката Симеонова поискала разрешение от ведомството да го поднови, но с месеци не получила отговор, а в крайна сметка пристигнало писмо, според което тя трябва да търси договор с други клиники, макар да предупредила многократно, че това ще доведе до 8-9 месеца забавяне.

На днешната среща е подписано и споразумение за обучение на наши специалисти, като целта е до началото на 2021 г. белодробните трансплантации да се извършват у нас, обясни Ананиев. 

„Проф. Клепетко е спасил живота на стотици хора, включително и български граждани и е голям приятел на България. Днес проведохме изключително конструктивни разговори и начертахме стъпките, които предстоят пред нас, относно донорството в областта на белодробната трансплантация", каза още той.

Обсъдена е и програмата за донорство, която се разработва от Министерството на здравеопазването. Тя ще бъде завършена с помощта на проф. Клепетко.

Той ще ни помогне и с неговия опит и добри практики и по отношение на кампанията по донорство, която започваме в началото на февруари, каза още здравният министър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8001

2

Севтопол

25.01 2019 в 16:31

Izoblechitel, не разбрах, това споразумение за трансплантациите добро ли го намираш, или не?


4239

1

Izoblechitel

25.01 2019 в 13:51

хахаха измихме си ръцете, че хиляди умират от мръсния въздух