Петър Славов и Лиляна Павлова рекордьори в парламентарния контрол

OFFNews 31 юли 2015 в 14:48 4439 1

Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов е рекордьор по зададени въпроси и питания към министри през изтеклата днес сесия на Народното събрание. На кръстосан разпит в пленарнана зала най-много пъти е подлагана регионалният министър Лиляна Павлова. Това сочи справката за дейността на парламента от 20 април до сега. Двамата бяха първенци и в предишната парламентарна сесия. 

Депутатите са приели 53 закона и 42 решения, като са работили в НС 46 дни, колкото са проведените пленарни заседания. 

За периода са внесени 119 законопроекта, като 68 от тях са на народни представители. 

Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на парламента е 54 часа и 47 минути. 48 часа и 47 минути са били посветени на редовния парламентарен контрол и 6 часа – на блиц-контрол.

В Народното събрание са постъпили 584 въпроса и 42 питания. Членовете на кабинета са отговорили на 420 въпроса и 27 питания. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е отговорила на най-много въпроси и питания – 61. След нея са заместник министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова – 54, министърът на земеделието и храните Десислава Танева – 47, министърът на финансите Владислав Горанов – 46, министърът на образованието и науката Тодор Танев – 33, министърът на отбраната Николай Ненчев – 31, министърът на здравеопазването Петър Москов – 27, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева – 27, министърът на енергетиката Теменужка Петкова – 18, министърът на икономиката Божидар Лукарски – 17, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски – 17. 

Най-много въпроси и питания са отправили народните представители Петър Славов – 43; Слави Бинев – 28; Кристиан Вигенин – 27; Мартин Димитров – 25; Дора Янкова – 21; Светослав Белемезов – 20; Красимир Янков – 19; Методи Андреев – 18; Вили Лилков – 17; Мая Манолова – 17.

Най-много въпроси и питания са били внесени от народни представители от ПГ «БСП лява България» – 204 въпроса и 17 питания. От ПГ «Реформаторски блок» са отправени 104 въпроса и 6 питания, от ПГ на ПП ГЕРБ – 67 въпроса и 4 питания, от ПГ «Патриотичен фронт» – 66 въпроса и 6 питания, от ПГ АБВ – 47 въпроса и 6 питания, от ПГ на Българския демократичен център – 38 въпроса и едно питане, от ПГ на партия АТАКА – 30 въпроса, от ПГ на ДПС – 19 въпроса.

Депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, са задали 13 въпроса и две питания.

По време на блиц контрола са зададени общо 38 въпроса към министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиерите. Народните представители са поставяли въпроси относно приватизацията на държавни и общински лечебни заведения, политиката за сигурност на малките населени места, мерки на правителството за финансовата стабилност на страната, включително и на банковата стабилност, политиката на правителството относно свлачищата, причинили свличане на земна маса, организационно-техническа подготовка на изборите, дългосрочна визия за отношенията на правителството с Русия, присъединяването на Република България към Шенген, бежанска криза по границата с Турция, мерки на правителството за защита на българските граждани в Република Македония и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови