Пеканов: За момента сме отложили борбата с корупцията

OFFNews 13 февруари 2023 в 09:55 1664 2

Пеканов

Снимка БГНЕС

Атанас Пеканов

За момента сме отложили борбата с корупцията, след като парламентът отказа да приеме законите, обяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред БНТ в коментар за новата порция санкционирани по закона "Магнитски" и Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство. 

"Корупцията убива, тя взема от нашето бъдеще. От години ни се казва от Европа и други наши партньори - направете нещо. Какво да се направи се съдържа в докладите за нашата страна. А огромната част от тези реформи са заложени в Плана за развитие и устойчивост. Особено важен, същината на съдебната реформа е механизмът за контрол на главния прокурор. Парламентът обаче показа, че няма желание да приеме тези закони. Надяваме се новият парламент да разбере, че няма мърдане", коментира Пеканов.

По думите му страната ни за пореден път е получила звучен шамар по приоритетите за върховенство на закона и знак, че не се движи достатъчно бързо по темата "Съдебна реформа".

Пеканов напомни, че законите са написани, готови са, съгласувани са с Венецианската комисия и чакат да бъдат приети. Те могат да бъдат редактирани, без да се променя същината им, между първо и второ четене, но България трябва да се движи по линия на приоритетите. 

От думите му стана ясно, че повече пари от Европа по плана няма да има, докато не бъде прието законодателството в две насоки: върховенство на закона и декарбонизация. Добре се движат нещата по оперативните програми, обясни вицепремиерът. През миналата година са били одобрени всички 10 програми и те трябва да имат отворени процедури. За миналия програмен период има 80 млн. евро, които трябва да бъдат пренасочени и те трябва да бъдат използвани тази година, обясни още Атанас Пеканов.

Той отхвърли възможността около себе си да събере хора за нов политически проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

2

Муню

13.02 2023 в 11:06

Не за момента, а продължаваме да отлагаме съдебната реформа!
Борисов щеше да я прави след Цацаров, ама се оказва, че няма кураж.
Следкато се разбраха с Нинова като мъже, ще видим Хартиената Коалици във формат Коалиция Магнитски.
Вече всички от тях имат санкциониран представител!

-1650

1

ob1

13.02 2023 в 10:11

Тоя осъзнава ли колко абсурдно е изказването?!?
 
X

Да помогнем на украинските деца!