Пеканов: Няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи сега

OFFNews 26 ноември 2022 в 11:31 1618 1

Атанас Пеканов

Снимка Архив/БГНЕС

Атанас Пеканов, вицепремиер

„От финансова гледна точка няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи сега. В ЕК беше зададено, че България до 2026 г. трябва да намали с 40% вредните емисии, които идват от сектор енергетика. Не е записано как това трябва да се случи – дали чрез затваряне на дадена мощност или чрез сезонна работа на въглищните мощности”, каза вицепремиерът Атанас Пеканов по Нова телевизия.

В текущата ситуация голяма част от ангажиментите, които са изглеждали смислени преди, сега вече не изглеждат така. Въглищните централи в момента носят големи печалби на държавата. "Финансово няма голям резон те да се затварят”, смята Пеканов.

„Намираме се в най-ключовата фаза – изпълнението на Националния план за възстановяване. Доста дълго време отне на държавата да го програмира и финализира. България ще получи до края на годината средствата по първия транш – 2,7 млрд. лв. Те идват, след като страната ни изпълни 22-те условия, които бяха нужни. С тях ще се финансират проекти, които вече започнаха, уточни вицепремиерът.

По думите му второто плащане ще бъде най-трудният и ключов етап от плана, тъй като той включва най-много мерки.

"Следващото плащане ще е около 1,4 млрд. лв. Това са пари, които трябва да очакваме през следващата година. Трябва да си свършим работата, за да може да ги поискаме”, заяви Пеканов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!