Пеевски се отказа и от сделката за „Канал 3”

OFFNews 28 март 2016 в 15:38 5902 17

Пеевски се отказва от сделката за „Канал 3”

Депутатът Делян Пеевски се отказва от сделката за по придобиването на телевизия "Канал 3". Това гласи прессъобщение на депутата, което беше публикувано от Агенция "Фокус".

Миналата седмица, отново с прессъобщение, депутатът обяви, че се отказва от сделката за "Химко" и че се оттегля от бизнеса в България. 

„С настоящото заявявам, че въпреки това разрешение и предвид категорично изразената ми вече позиция да преустановя занапред всяко мое участие в български бизнес проекти, „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ АД се отказва от приключване на сделката по придобиване на телевизия „Канал 3“, се посочва в съобщението. 

В него се припомня, че през септември 2015 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е дала разрешение за придобиване на телевизията.

„Във връзка с продължаващите спекулации, тиражирани както от конкурентни издания, така и от мои политически опоненти, за „медиите на Пеевски“ и за наличието на концентрация на медийния пазар, за пореден път ясно посочвам, че в състава на холдинга „Нова Българска Медийна Група Холдинг“ АД влизат дружества, издаващи само и единствено вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика Днес", "Меридиан мач", като холдинга притежава участие и в регионалния вестник "Борба". Пазарният им дял на българския вестникарски пазар по никакъв начин не може да се определи като „концентрация“, доколкото има над 250 издавани вестника на територията на страната, а спрямо общия медиен пазар, включващ и електронните медии (телевизии, радиа и интернет сайтове), делът на горепосочените вестници е несъществен", се посочва в съобщението.

Пеевски заявява още:

Наясно съм, че тиражирането на тези спекулации обслужва единствено авторите им и цели да злепостави всяка, различна от тяхната, политическа или обществена позиция. Подобно поведение нарушава правото на всеки да изразява свободно своето мнение.

Заявявам, че нямам никакво участие, пряко или косвено, нито упражнявам – лично или чрез свързани с мен лица, каквото и да било влияние върху други печатни или електронни медии, поради което всякакви внушения в тази връзка са абсолютно неверни.

Моята собственост, както в медиите, така и в други фирми, е публично известна. Време е да се приключи със спекулациите и с унищожаването на български фирми, само въз основа на неверни твърдения за свързаност с мен. В това няма нищо градивно – омразата само руши и не носи полза на никого”, се казва още в съобщението.

През август 2015 година майката на депутата от ДПС Ирена Кръстева поиска да купи "Канал 3" чрез "Нова българска медийна група". През септември Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката.

Собствеността на Пеевски в медиите излезе на светло едва през миналата година. Тогава той декларира, че има собственост и в "Техномаркет", както и в редица други фирми. 

През март депутатът от ДПС обяви и че излиза от "Булгартабак". Това стана след като през февруари турски медии съобщиха, че на Пеевски и Доган им е наложена забрана за влизане в Турция. Малко след като обяви, че излиза от "Булгартабак", той заяви, че се оттегля и от българския бизнес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!