Павлова пред Ройтерс: Връзките със Западните Балкани са съществени за мира в ЕС

ОFFNews 29 ноември 2017 в 18:14 3531 1

По-близкото сътрудничество със страните от Западните Балкани, включително в сферите на миграцията и сигурността, е съществено за мира и стабилността в Европейския съюз. Това заяви в интервю за "Ройтерс" министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, преведено от БТА.

"Мирът, спокойствието, стабилността и бъдещето на Европа минават през Западните Балкани. Европейският проект ще е непълен без тях", каза тя.

"Интеграцията им е естествен процес, който донякъде избледня, но този процес трябва да продължи и сега е моментът, който ние не искаме да пропуснем", продължи българският министър. Тя подчерта, че България, която се присъедини към ЕС заедно с Румъния през 2007 г., не може да обещае по-бърза интеграция на съседите си от Западните Балкани. "Със сигурност не искаме да даваме напразни надежди. Но когато ги подкрепяме с проекти и инвестиции, когато те се чувстват част от европейското семейство, това е европейската перспектива, за която говорим", каза Павлова.

На 17 май в България - която поема ротационното председателство на Съвета на ЕС за първите шест месеца на 2018 г. - ще се състои среща на върха ЕС-Западни Балкани. Лиляна Павлова изрази надежда, че на нея ще бъдат сключени конкретни споразумения за развитие на транспортните, енергийните и дигиталните връзки между Западните Балкани и ЕС.

Като ротационен председател на ЕС, България ще положи усилия източните страни, които се опитват да догонят по-богатите западноевропейски държави, да не пострадат от значително орязване на финансовата помощ на ЕС след излизането на Великобритания от Съюза през 2019 г., добави тя пред "Ройтерс". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!