Павлова пред Ройтерс: Връзките със Западните Балкани са съществени за мира в ЕС

Последна промяна на 29 ноември 2017 в 18:14 2743 1

По-близкото сътрудничество със страните от Западните Балкани, включително в сферите на миграцията и сигурността, е съществено за мира и стабилността в Европейския съюз. Това заяви в интервю за "Ройтерс" министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, преведено от БТА.

"Мирът, спокойствието, стабилността и бъдещето на Европа минават през Западните Балкани. Европейският проект ще е непълен без тях", каза тя.

"Интеграцията им е естествен процес, който донякъде избледня, но този процес трябва да продължи и сега е моментът, който ние не искаме да пропуснем", продължи българският министър. Тя подчерта, че България, която се присъедини към ЕС заедно с Румъния през 2007 г., не може да обещае по-бърза интеграция на съседите си от Западните Балкани. "Със сигурност не искаме да даваме напразни надежди. Но когато ги подкрепяме с проекти и инвестиции, когато те се чувстват част от европейското семейство, това е европейската перспектива, за която говорим", каза Павлова.

На 17 май в България - която поема ротационното председателство на Съвета на ЕС за първите шест месеца на 2018 г. - ще се състои среща на върха ЕС-Западни Балкани. Лиляна Павлова изрази надежда, че на нея ще бъдат сключени конкретни споразумения за развитие на транспортните, енергийните и дигиталните връзки между Западните Балкани и ЕС.

Като ротационен председател на ЕС, България ще положи усилия източните страни, които се опитват да догонят по-богатите западноевропейски държави, да не пострадат от значително орязване на финансовата помощ на ЕС след излизането на Великобритания от Съюза през 2019 г., добави тя пред "Ройтерс". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

551

1

reKontra

29.11 2017 в 21:32

Голям довод...голямо нещо! ""...съществени за мира в ЕС"
това само гербераст може да го каже и да си повярва!