Първото четене на отмяната на машинното гласуване се провали - БСП и ДПС не се регистрираха

OFFNews Последна промяна на 12 юли 2019 в 10:22 3062 1

Снимка БГНЕС

Парламентът не събра кворум за днешното заседание, в което първа точка бе обсъждането на промените в Iзборния кодекс. С тях се предлага да отпадне машинното гласуване на местни и парламентарни избори и да остане само за президентските и европейските. 

След два неуспешни опита за регистрация председателят Цвета Караянчева коментира, че БСП и ДПС не се регистрират, макар че са в залата. При третия опит се регистрираха 120 народни представители, при необходими 121.

Макар заседанието да пропадна, Караянчева призова депутатите да изчакат в залата, тъй като днес се навършват 28 години от приемането на Конституцията на Република България от 7-то Велико Народно събрание. "Това е най-дълго прилаганият основен закон у нас след Търновската конституция, основният закон от 1991 г., отразил извършените у нас дълбоки обществено-политически промени, който утвърди демокрацията и стана фундамент за изграждането на днешната ни държава. За съжаление, днес не сме пример за подражание. Честит празник!", каза председателят.

Заради пропадналия дебат Караянчева свика извънредно заседание за 14 ч във вторник.

Сутринта пред входа на Народното събрание протестиращи от партия "Волт" раздаваха листовки на депутатите с призив да не подкрепят отпадането на машинното гласуване. 

Предложението машинното гласуване да отпадне бе внесено от депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

12.07 2019 в 12:10

ДА!!!
Но както казваше преди време един наш политик ИЗПОД МАГНОЛИЯТА:
КворумЪ си е задължение на УПРАВЛЯВАЩИТЕ..