Първият дебат при президента се изчерпа с общи констатации

OFFNews Последна промяна на 17 декември 2019 в 16:13 2681 1

Първата среща на президента Румен Радев с неговия Правен съвет за промени в конституцията не донесе нови идеи, а се изчерпа в общи констатации.

От съобщение на пресофиса на Радев се разбира, че той е коментирал следното: "Върху българската конституция не може да се посяга и не бива да се посяга произволно. Това е една демократична конституция, една от първите в посткомунистическия период в цяла Източна Европа. Тази конституция въведе демократичните принципи, въведе разделението на властите, въведе правата на гражданите, въведе устройството и функционирането на една демократична държава наред с ограниченията на обхвата на нейната дейност".

Но в същото време не трябва да бягаме от въпросите на нашето съвремие. Успя ли проектът, заложен в тази конституция, да изгради демократична, правова и социална държава, така както е в нейния преамбюл? Има ли в конституцията достатъчно защитни механизми срещу погазването на разделението на властите и срещу авторитарен произвол? Имаме ли системен проблем поради противоречив, неправилен прочит на конституцията, който да води до остър дефицит на справедливост в нашето общество? И ако има такъв – какви са причините, имаме ли системен проблем?, пита президентът.

"Затова оттук произтича и самият дебат, който искам да отворим. Първо – трябва ли изобщо да обсъждаме някакви промени в Конституцията на Република България? Ако обсъждаме – защо и в какъв обхват? Затова много се радвам на вашето присъствие тук", е заявил Радев.

"Аз лично, като държавен глава, съм отговорен към всички тези въпроси, защото те са на дневен ред на нашето общество и те искат отговор. Затова е и моята първа среща с вас, за да можем да дебатираме свободно по тези теми, които стоят на дневен ред. За мен това е фундаментален въпрос. От него зависи дали България ще се развива като модерна демократична европейска държава, дали ще гарантираме истинско върховенство на закона, истинско разделение на властите и истински права на българските граждани за тяхното достойно бъдеще", казал Румен Радев.

Той благодари на Правния съвет, че се отзовал на поканата му за широк обществен дебат за конституционния модел на българската прокуратура в съдебната власт. 

"Искам да разширим този дебат, да включим тук и правата на гражданите – как можем да ги засилим, как можем да засилим тяхното участие, контрола върху управлението, върху обществените процеси, още в обръщението си към парламента споменах за евентуалното въвеждане на индивидуалната конституционна жалба в нашата конституция", заявил още Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

1

AnderXale07

17.12 2019 в 17:16

Така зададено заглавието ми се струва малко некоректно и подлъгващо. Човек може да си помисли, че дебатът наистина е приключил, а той едва сега започва...