Първанов: Вместо да сме кранчето за газ, ще чакаме на опашката

АБВ ще оттегли подкрепата си за кабинета при натрупване на критична маса от разминавания с ГЕРБ, обяви лидерът й.

Нели Чолашка 04 декември 2014 в 11:40 5838 16

Снимка Ивайло Анев

Брифинг на АБВ в зала Запад на парламента.

От позицията да сме на кранчето сега ще чакаме на опашката. Така лидерът на АБВ Георги Първанов коментира спирането на проекта "Южен поток", обявено от руския президент Владимир Путин на 1 декември в Турция.

От спирането на проекта България ще загуби възможността за 5000 нови работни места, а загубите ни от неучастието в строително-монтажните дейности се изчисляват на окоо 1 млрд. евро, заяви Първанов. Губим и сигурност за доставките на газ, подчерта той.

Пренасочването на проекта към Турция ще им донесе 6% намаление на цената на тока, в България трябва да очакваме увеличаването й, каза още Първанов. Според него при така създалата се ситуация ще станем потребител на монополиста Турция, от която ще трябва да купуваме и газ, и ток.

На въпрос дали заради проекта "Южен поток" АБВ ще оттегли подкрепата за правителството, Първанов уточни, че това би се случило само при натрупването на критична маса от разминавания между политиката на кабинета с подписаната програмна декларация.

"България се нуждае от стабилно управление. Ние се стараем да бъдем фактор на стабилност. Сега критикуваме, за да се намери максимално бързо една от малкото възможни решение за "Южен поток", уточни Първанов.

Той призова настоящия президент Росен Плевнелиев, ако не може да помогне, поне да не пречи - да не създава шум в системата.

Първанов демонстрира песимизъм и за реализацията на проекта "Белене". Реакцията на Европейския съюз по казуса напомняла принципа "спасението на давещия се е в ръцете на самия давещ се". Той обвини шест правителства от тройната коалиция насам за провала на проекта.

Първанов обвини лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов в двойна игра в парламента вчера. Не може едноличният лидер да поиска мандат за преговори и парламентарната група на ГЕРБ да не му го даде (вчера Борисов се яви пред депутатите и поиска от тях позиция по "Южен поток", с която да отиде в Брюксел, но такава не беше гласувана - бел. ред.), обясни лидерът на АБВ.

Той обаче похвали кабинета "Борисов 2" за първите му стъпки в социалната политика, за които според него основна заслуга има вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ). Заслуга на Калфин били коледните добавки за пенсионерите с доход до 286 лв., както и увеличаването на минималната работна заплата догодина до 380 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!