Първан Симеонов: Само ГЕРБ са готови за предсрочни избори

OFFNews 22 май 2016 в 13:10 5319 5

Само ГЕРБ са готови за предсрочни избори, според политолог

И предсрочните избори, и Плевнелиев са нещо, което мнозина твърдят, че искат и харесват, но всъщност никак не искат и не харесват. Всички опозиционни формации са длъжни да говорят за такива избори, но никоя не е готова. Ако има готови за предсрочен вот, това са ГЕРБ и донякъде ПФ, който може да използва политическата мода на национализма в Европа. Това каза в предаването „Неделя 150“ социологът Първан Симеонов от "Галъп".

ГЕРБ има няколко варианта за президентските избори – те минават през тяснопартийна кандидатура или през обща дясна кандидатура, която донякъде би снела отговорността от Бойко Борисов при евентуален неуспех, смята Симеонов, според когото вляво също са далече от изкристализиране, а патриотите също умуват. Не е изключен както кандидат на националистическото пространство, така и обединяване на ПФ с ГЕРБ, добави той.

Президентът Росен Плевнелиев улесни донякъде и РБ, и ДСБ, отбеляза още в анализа си социологът:

В момента никой няма ясен план, единствено ГЕРБ има простата интуиция на най-голямата партия, която се движи по пътя на най-малкото съпротивление. Най-вероятно ГЕРБ ще издигне непокътната кандидатура, около която ще се опита да събере подкрепа по логиката на амалгама на ГЕРБ и управляващия формат.

Противопоставихме се на опитите през Изборния кодекс да стартира предизборната кампания за президентските избори. Вместо да се играе на полето на консенсуса, се играеше на полето на предизборната кампания. Това каза в предаването „Неделя 150“ Димитър Танев от ДБГ, според когото е била пропусната възможността да се постигне такъв консенсус преди окончателното приемане на спорните текстове от ИК.

Относно опита на ДСБ да лансира кандидатурата на Росен Плевнелиев за втори мандат Танев подчерта, че това е бил тежък политически гаф, който ще остане в учебниците по история. С тези свои действия те минираха възможността евентуалната кандидатура на Росен Плевнелиев да обедини дясното, действията на върхушката на ДСБ дори не са обсъдени в партиен формат, допълни Танев.

Антикорупционният закон трябва да получи широка подкрепа, убеден е Димитър Танев, който изрази увереност, че РБ ще гласува по него единно:

Приемането на антикорупционния закон за нас е ключово и е като червена линия, която няма как да бъде премината. Това е кауза и национален приоритет, който не бива да бъде приписван на нито една политическа сила.

Логично и разумно е управляващото мнозинство да се обедини около единна кандидатура, което не изключва вариантът РБ да има своя кандидатура:

Ако може да се стигне до силна дясноцентристка кандидатура, това би било най-добро за страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12061

5

Тукашен

23.05 2016 в 00:20

Летните протестиращи също не разбираха как така следва ББ2. Трябвало да пробват. А ги наричаха "умни". Вероятно и сега имат нужда от проба. Преди ББ3.
Трябва да се научим как да караме избраните да си изпълняват обещанията, а не само да си ги менкаме.

63994

3

Red or Dead

22.05 2016 в 14:38

На цецу кратунят “изборите“.....НИКОГДАА....

12038

1

косата

22.05 2016 в 14:03

Това ли е последната опорна точка на Герберастите?