Делчев: Сега не мирише на предсрочни избори, но може и да замирише

OFFNews 16 май 2016 в 18:16 3078 1

В момента не мирише на предсрочни избори, но ако правителството не си изпълнява програмната декларация, тогава би се появила такава възможност.

Ако ние си следваме програмната декларация и има реформи, мисля, че това правителство ще си изкара пълния мандат, защото е много по-добро от това на "Орешарски",  каза депутатът от РБ и зам.-председател на ДБГ Димитър Делчев пред бТВ.

Той подчерта, че Антикорупционният закон е червена линия за оставането на ДБГ във властта. "Ние сме го казвали многократно и не отстъпваме от тази позиция. Да, това е много важен знак за това дали управляващото мнозинство има воля. За да стоим в това мнозинство, Антикорупционният закон трябва да бъде водещ приоритет на всички в управлението", каза депутатът.

Делчев подчерта, че предстоят срещи за закона между партиите във властта и според него "черните пророчества в случая не са подходящи". 

По думите му от приемането на закона "Кунева" се страхуват част от партиите на статуквото, тези, които са участвали в модела КОЙ, както и корумпираните по високите етажи на властта.

"Искрено се надявам колегите да покажат достатъчно разум и да подкрепят закона, давайки знак, че най-накрая българските депутати не ги е страх от това, че някой ще ги разследва за корупция", каза той.

Според Делчев на президентските избори хората ще накажат този, който не е подкрепил закона "Кунева". "Българите не са глупави хора. Ясно е, че българските граждани ще разберат кой не иска да се бори с корупцията и иска България да стои втората най-корумпирана държава в Европа", добави Делчев.

По думите му "АБВ биха проявили политическа далновидност и ще подкрепят закона, защото имат големи амбиции към президентския пост".

Методи Андреев от ГЕРБ пък смята, че депутатите стоят на 100% зад Антикорупционния закон. "Ако той не бъде приет, аз ще смятам, че хората, които са против този закон, са против фундаменталните устои на българската демокрация и на светлата политика", каза депутатът.

"Тук няма леви и десни, няма и център. Има хора, които искат България да спре да се споменава като най-корумпираната и хора, които се крият зад някакви аргументи, за да прикрият нежеланието си да подкрепят този закон. Гласуването на първо четене на този закон е политически акт, който показва твоето отношение към този вид политика", каза Андреев.

Депутатът от ГЕРБ все пак призна, че има критики към закона. Според него той трябва да е по-радикален.

Андреев каза още, че президентските избори в края на годината ще покажат дали България ще остане част от "модерния Запад или отива към сивата част на Евразия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!