Партията на Кунева решава днес дали ще последва ДСБ

OFFNews 13 декември 2015 в 06:34 4757 8

Движение "България на гражданите" решава днес дали ще оттегли подкрепата си за властта. Ръководството на партията на Меглена Кунева се събира, за да обсъди каква ще е позицията й след решението на ДСБ "депутатите в опозиция, Москов министър". 

Партиите от Реформаторския блок ще излязат с обща решение във вторник.

Радан Кънев заяви снощи, че "би било много зряло", ако останалите партии в РБ вземат решение като това на ДСБ - министрите им да останат в кабинета, а подкрепата за управлението бъде оттеглена. По думите му това ще позволи Реформаторите да се консолидират като единна сила. 

Ръководството на ДСБ реши партията да излезе в опозиция и да последва лидера си Радан Кънев, но здравният министър Петър Москов да остане на поста. Москов подаде оставка като зам.-председател на формацията, но остана нейн член. Атанас Атанасов пък напуска поста на председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. 

СДС вече обяви, че остава в управлението. Министрите на външните работи, на икономиката и на образованието Даниел Митов, Божидар Лукарски и Тодор Танев заявиха, че няма да се оттеглят от правителството. 

Очаква се решението на другите две партии в коалицията - БЗНС, чийто председател е министърът на отбраната Николай Ненчев, и НПСД с председател Корман Исмаилов. 

Народен съюз - БДЦ, ще обявят днес дали са готови да заменят Реформаторите в управлението, ако се наложи. Вчера Светлин Танчев заяви по Дарик: "Ние от Народен съюз във времето сме показали , че сме градивна опозиция и сме готови да помагаме, когато се търси нашето мнение и експертиза. Познавайки управляващите и начина, по който работят, не бих искал да подкрепяме това мнозинство. Но този отговор ще го дадат нашите избиратели и съмишленици на конференцията на 13 декември на която ще съберем общинските председатели , съветници и кметове влезнали на местните избори от листите на Народен съюз. Ще бъде взето тяхното мнение как да постъпим в тази ситуация. Също така ще обсъдим дали да прерасне Коалиция Народен съюз в партия, кои партии ще останат с нас и кои ще продължат по своя път".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови