"По-добре предсрочни избори, отколкото да управляват ГЕРБ, ДПС и АБВ"

OFFNews 12 декември 2015 в 17:16 8093 22

Снимка БГНЕС

Ако страната ще се управлява от ГЕРБ, ДПС и АБВ без реформи, предсрочни парламентарни избори са по-доброто решение. Залогът дали България ще се управлява от бившата тройна коалиция е много по-голям от единството на Реформаторския блок. Това заяви пред Дарик съпредседателят на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев. 

Той обяви, че ако ДСБ реши да остане на власт и не излезе в опозиция, ще подаде оставка като председател на партията. 

„Няма вариант, в който лидерът да е в опозиция, а партията да е на власт. Партията ни ще вземе решение и ако решението на партията е да остане на власт, моето решение ще бъде да отстъпя лидерския пост. До неделя ще е ясно", обясни Кънев.

Блокът е само на две години, тройната коалиция дойде на власт през 2005 година и сякаш да не си е тръгвала. Дали ще си тръгне тази коалиция, дали ще си тръгне ДПС заедно с Първанов под ръка от управлението или пък те ще бъдат на власт, но ще имат истинска опозиция, защото видях парламент, в който няма опозиция - доста странна гледка, коментира реформаторът. 

"Излизането в опозиция не е нищо особено. Въпросът е в името на каква кауза", смята той, като добави, че около тази криза очаква много неща да се променят и те ще са доста по-важни от позициите на отделни лидери в Реформаторския блок, но още нищо не може да каже.

На въпрос дали трябва да има предсрочни избори, Кънев отговори, че отговор на този въпрос могат да дадат ГЕРБ и ДПС, тъй като те могат да съберат 200 души мнозинство около това да няма реформи, те спокойно могат да дадат отговор на въпроса дали искат предсрочни избори или искат да си управляват така.

Много е важна стабилността, но стабилност, при която България не се променя като правосъдие, като икономика, като обществени поръчки, преди всичко като огромна политическа корупция и една партийна партизанска администрация, която смазва под тежестта си цялата държава - това е стабилност, в която не вярвам, допълни Кънев.

„Доказаната тежка неефективност, съчетана с политическа рекетьорска роля на прокуратурата в България е абсолютно явна. Ние я бетонирахме, съзнателно, под натиска на същата тази прокуратура, в рамките на сделка с нея, бетонирахме нейния недосегаем, почти божествен статут. Най-силната, най-отговорната институция в държавата е безконтролна", категоричен е реформаторът. 

Той не изключи възможността да се кандидатира за президент, дори ако не е лидер на ДСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!