Парламентът решава да има ли затвор за превишена скорост

OFFNews 15 ноември 2016 в 07:30 9207 24

Парламентът решава да има ли затвор за превишена скорост

Снимка БГНЕС, архив

Три години затвор за превишаване на максимално разрешената скорост с над 60 км/ч. предвиждат промени в Наказателния кодекс, които депутатите ще гледат днес. Промените трябва да бъдат приети окончателно, съобщава БНР.

Девет месеца след приемането им на първо четене, промените влизат за окончателно гледане. Сред предложенията е да има наказания и за използването на фалшиви регистрационни номера или номер, издаден за друго превозно средство. Наказанията са затвор до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева. Наказанието ще се налага и на водача на моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред. Хулиганите на пътя пък може да получат до пет години затвор. Те могат и да останат без документ за управление.

Промените ще дадат право на прокурора да отнема временна и шофьорската книжка, ако шофьорът е обвинен за причинена смърт или телесна повреда. Очаква се депутатите да обсъдят и серия годишни доклади на институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

24

El Commandante

15.11 2016 в 11:33

Тъпако, ти прочете ли изобщо кво съм написал?

14355

22

neverland

15.11 2016 в 10:36

"че те максим стависки не затвориха, който пиян уби 1 и осакати младо момиче, сега се сетили да вкарват в затвора за превишена скорост."

Превенция, защото после е късно за китка.

Това е като да имаш нелегален арсенал от оръжия(автомати, пистолети, пушки със заличени номера). Да, нищо не си направил с тях, само ги притежаваш(защото си любител и си правиш колекция) и на никой не си навредил, но самото притежание е предпоставка.

Като превишената скорост, да никой не си наранил, но е предпоставка за това.

29585

20

Izalina

15.11 2016 в 10:19

Да спазваме, ОК.
Ама щом КАТ пердаши по чл.20 при ПТП на всяка нова дупка, която общината (п)оставя, не разбирам защо да няма и аналог за обжалване като за случая на коменданта

И изобщо съм съгласна, че трябва да се търси събираемост, вместо творчество на нови и страховити санкции, щото като си знаем съдилищата и в затвора нема вкарат никого, ама удар по-джоба си работи дисциплиниращо винаги. Достатъчно са си дебели глобите, ама като стигнат до давност стават равни на нула и нарушителите си веят синджира форева.

77927

19

El Commandante

15.11 2016 в 10:06

Еми да бе Лопе, така е.
Аз не съм мрънкал че са ме глобили, знам че не е било редно и съм изскочил от джобите 300, няма проблеми.
Въпроса е че с нищо не съм застрашил ничий живот, нито моя нито нечий друг.

Но Иза ме подсеща: оня турчин, който уби двамата мотористи, той къде е?
А?
Ми като почнат да вкарват истинските убийци в затвора, а не да ги пускат щото немали къде да идат, тогава да дойдат да ми мрънкят че карам със 160 към Пловдив, нали....

29217

18

Лопе де Вега

15.11 2016 в 09:58

Коменданте, а не е ли най-добре всички, ама ВСИЧКИ, да спазват правилата? Иначе примери за варианти и възможни изключения всеки може да даде, но питанката е може ли на всеки шофьор и моторист да се даде правото сам да преценява къде и как да кара? Колкото за затвора - онея там дрънкат глупости. На кого ли се подмазват, не знам, но тая нема да стане.

Питам, щото не разбирам много от тея работи.

Поздрав!

14355

17

neverland

15.11 2016 в 09:54

Абе, така е човек, ама нали затова са правилата.
Правилата, не са за да се спазват само за пред някой. Целта е във всяка една ситуация да се спазват, а не да се нарушават, когато субективната ни преценка казва "че няма риск и нищо не може да стане".

По принцип най-добре е когато промяната идва "отдолу" тоест самото общество е узряло и го иска и прилага. Никога не се приема добре, ограничение, което се налага отгоре.

ПС А и няма да влезеш в затвора, само ще те съдят и с условна ще се разминеш, но ще ти остане в досието.

29585

16

Izalina

15.11 2016 в 09:53

Аз пак да попитам, остава ли опцията домашен арест за чуждестранни граждани за убийство "по непредпазливост" и как е регламентирано последващото им укриване?!

При рецидив в убийствата колко време още ще си шофират свободно докато се произнесе съд?

Не е ли от главата за краката цялото?

Съдебната система е сбъркана - тия тъпотии можете да си ги обличате в законови текстове до припадък. Който трябва не е в затвора, ама виж за скорост е спешно. Еми, кретенско е!

77927

15

El Commandante

15.11 2016 в 09:40

Това което се опитвам да ви кажа е, че нещата требва да се гледат кейс-бай-кейс, не просто е така автоматично.

Щото замислете се, да караш с 250 на празна магистрала е ДАЛЕЕЕЧ по безопасно, отколкото да караш с 60 при ограничение 30 пред детска градина, am I wrong?
 
X

Да помогнем на украинските деца!