Парламентът предприе стъпки за възраждането на "Кремиковци"

OFFNews Последна промяна на 05 март 2014 в 12:07 11987 42

Кремиковци

Снимка БГНЕС

Парламентът предприе стъпки за възраждането на мастодонта "Кремиковци". Повече от два часа депутатите обсъждаха напълно сериозно предложението на "Атака" за възстановяване дейността и производството на Завода за непрекъснато леене на стомана в "Кремиковци" и накрая възложиха на Икономическата комисия в НС да се произнесе по въпроса.

Последното решение бе взето с 97 гласа "за", 38 "против" и 15 "въздържал се".

Държавата трябва спешно да вземе мерки, за да се възстанови работата на леярната, заяви Николай Александров от "Атака", който представи пред НС идеята на партията си.

"Българска стомана се е леела не само в Европа, но и Япония и ред други държави. Приватизацията, осъществена от правителството на Иван Костов, практически елиминира завода", каза Александров и подчерта, че години наред предприятието е осигурявало работни места и е допринасяло за Брутния вътрешен продукт.

От "Коалиция за България" се съгласиха с тезата за славното минало на "Кремиковци", но изразиха скептицизъм по предложението на "Атака". Червеният депутат Красимир Янков от "Коалиция за България" заяви, че темата е част от икономическата политика на кабинета и не е задължение на Народното събрание да вменява подобни задачи на правителството.

Румен Гечев (КБ) и колегата му от ДПС Алиосман Имамов изтъкнаха, че леярната, за която говорят "Атака", вече е частна собственост.

"Не може да задължаваме правителството да възстанови производството на частна собственост. Не може да задължаваме изпълнителната власт да прави инвестиции при положение, че не се знае каква ще бъде инвестиционната възвращаемост", посочи Гечев. Той предложи парламентът да задължи кабинета да изготви икономическа оценка на "Кремиковци".

От ГЕРБ пък изтъкнаха, че предложението на "Атака" не е икономически оправдано. Според Стефани Михайлова леярната не е в състояние да заработи сама, защото е зависима от други съоръжения в "Кремиковци". Тя допълни още, че за да се възстанови работата в завода, е необходима екологична оценка. Господин Господинов от ГЕРБ коментира, че мнозинството се е подвело по темата, защото дебатът около "Кремиковци" е безсмислен.

Корекцията, която върна "Кремиковци" на дневен ред

По време на почивката, от "Атака" внесоха корекции, с което смекчиха предложението си. Новият вариант на проекторешението гласи: "Възлага на правителството да предприеме спешни мерки и да се осъществят необходимите действия за възстановяване на възможните производствени процеси на "Кремиковци".

"За да не се изнасилват нещата, да не става тук принудата на гласуването - в почивката подготвихме редакция. Това е жест към другите ПГ - да помислим общо как може да се възстанови поне част от дейността ", каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Депутатите решиха, че ще гласуват предложението на "Атака", след като то бъде разгледано в икономическата комисия към парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.03 2014 в 23:53

Пешооооо, пиле шарено, какво Кремиковци сънуваш?! Та то ни заробване толкова дълго време! С каква суровина ще работи и как ще я набавя? Къде ще продава продукцията, след като с нашта ефективност на труда е НУЛА и всичко произведено е скъпо? Трябва ли да изброявам всички глупости произлизащи от това недоразумение?! Не ти ли е ясно, че советският другар изпълнява советска поръчка?! Утре ще поиска и второ ендека да построим. Или АЕЦ София...

05.03 2014 в 23:33

Определено дупедатите нямат връзка с реалността...

05.03 2014 в 21:36

Това е най - наболелият проблем в държавата! Да се възроди едно нерентабилно предприятие, което да допринесе за чистия въздух на София... Преди влизане в парламента трябва да се прави тест за психическа годност и интелигентност вече!!!

05.03 2014 в 20:04

Много съм въодушевен от идеята за възраждане на Кремиковци!!! Имам и допълнение към нея: ВСИЧКИ, които в момента настояват за това възраждане, да бъдат принудително трудоустроени във възродения комбинат! Имам предвид атакаджиите, бесепарите-носталгици, озлобените и останали зад борда ръководни кадри на соц-"икономиката"... ВСИЧКИ -- в Кремиковци. При това с едновремешните заплати и социални "придобивки".

05.03 2014 в 17:41

Криминално-бандитската схемата на комунистите е една и съща:
1-ва стъпка: Наливат милиарди държавни пари под УЖ благовидния претекст за 'славно минало', 'българска стомана се е леела и в Япония'(те, японците без нашата стомана са го закъсали), 'хиляди работни места', дотирани предприятия, изкривен икономически профил със съсипващ икономически ефект десетилетия напред, но... Така се печелят избори! Нали, другари?
2-ра стъпка: След това следва разграбване и източване на така създадените държавни предприятия, дълга и мъчителна агония на цели отрасли и човешките ресурси забъркани в схемата. И когато някой сложи край на тези безобразия пищят, че 'съсипал Кремиковци'. Не че Костов се справи по-добре от комунистическото ограбване чрез т.нар. 'масовата приватизация', но.. комунистите просто не се спират.

05.03 2014 в 17:27

Във всички случаи е Атака е права- можем да възобновим работата на този стоманолеярен завод...Игнорирайте, това че не харесвате характера на Волен или действията, това че е българин не може да се отрече- иска всичко в името на България и народа! Ето ви места, ето ви заплати. Нима не искате България отново да заработи, да има наши продукти или и вие като всички предишни управници- да грабят???? Да не би да ви е заложено в природата да страдате, да се мъчите,...? Нека направим един ход напред- за бъдещето ни, а не само назад!!

05.03 2014 в 17:23

Игнорирайте, това че не харесвате характера му- на Волен или действията, това че е българин не може да се отрече- иска всичко в името на България и народа! Нима не искате България отново да заработи, да има наши продукти или и вие като всички предишни управници- да грабят???? Да не би да ви е заложено в природата да страдате, да се мъчите,...? Нека направим един ход напред- за бъдещето ни, а не само назад!!!

05.03 2014 в 17:21

Във всички случаи Волен прав...Игнорирайте, това че не харесвате характера му или действията, това че е българин не може да се отрече- иска всичко в името на България и народа! Нима не искате България отново да заработи, да има наши продукти или и вие като всички предишни управници- да грабят???? Да не би да ви е заложено в природата да страдате, да се мъчите,...? Нека направим един ход напред- за бъдещето ни, а не само назад!!!

05.03 2014 в 16:05

Много добри предложения от АТАКА. Нали все пишете нямало пари за повишаване на заплати и пенсии,ами Кремиковци би било добро начало. Надявам се след като се направи проверка,да се приеме възраждането на Кремиковци,защото това би било добре за всички ни.