Епопея за "Кремиковци"

OFFNews 05 март 2014 в 12:24 4225 16

Минчо Минчев

Снимка БГНЕС

Над два часа депутатите обсъждаха съдбата на "Кремиковци", след като "Атака" внесе предложение за възраждане на леярната в комбината.

Темата даде повод за много емоционални изказвания, в които част от депутатите си спомниха за миналото. Най-забележителното от тях бе на народния представител от "Коалиция за България" Минчо Минчев:

"Един гигант на българската индустриална мощ, промишленият комбинат "Кремиковци" почина на 45 г. Една сравнително млада възраст за завод с такава голяма роля в индустрията на България. Като на всеки покойник нека почетем неговите дела.

Грехът пред този народ е огромен. Металургичният комбинат "Кремиковци" произвеждаше 3500 т метал годишно. Той усвои производството на завиден брой различни стомани. Той произвеждаше корабната стомана за българското корабостроене и днес по света в световния океан плават над 1000 кораба, построени със стоманата за "Кремиковци".

Над 1 000 000 електрокари и мотокари с конструктивната стомана на "Кремиковци" все още работят с марката "Построено от България". Металургичният комбинат произвеждаше тръби за над 2000 км газопроводи и тяхното качество бе по-високо от онова, което произвеждаше световната марка "Манесман".

Металургичният комбинат "Кремиковци" произвеждаше годишно по пет тона стомана. 800 000 т годишно консерви изнасяше България.

Това е делото на този гигант за българската индустрия. Искам да кажа - гибелта на "Кремиковци" е част от деиндустриализацията на България, но в далечната 92 г. един покоен министър в разговор ми каза - "Да, нашият път е Европа, но има две условия, които водещи страни е ЕС искат от нас - да нямаме металургия и машиностроене иска едната, а другата - да нямаме мултикултурно земеделие и преработвателна промишленост."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!