Парламентът на косъм отхвърли идеята за ранно пенсиониране

Нели Чолашка 04 март 2015 в 11:23 2314 0

Парламентът отхвърли предложените от БСП промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране и възможност за ранно пенсиониране срещу по-ниска пенсия.

Проектът обаче беше отхвърлен при повторно гласуване, но при първото гласуване мина. Той беше подкрепен от Патриотичния фронт, които по принцип крепят мнозинството.

Социалистите предлагат възрастта за пенсиониране да се замрази за неопределено време на 60 години и 8 месеца за
жените и 63 години и 8 месеца за мъжете и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете. Предлага се още на възрастните, на които не им достигат до две години за пенсия, да могат да се пенсионират с по-ниска пенсия с до 0,4 процента на месец.

ГЕРБ отказаха да подкрепят проекта с мотива, че за влизането му в сила ще са нужни 120 милиона лв. допълнително в бюджета на НОИ.

Съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев похвали Ивайло Калфин за начина, по който опитва да проведе пенсионната реформа.

Той беше нападнат от социалиста Янаки Стоилов, който му напомни, че бившият лидер на ДСБ Иван Костов намали пенсиите на хората и ги обрече на мизерия.

Кънев пък му отговори, че за 15 години нищо по-добро не е било измислено за пенсионната система и пенсиите за ниска заради закъсалата икономика и ниските заплати, а не заради пенсионния модел.

От АБВ обявиха, че няма как да подкрепят промени на парче в пенсионната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови