Икономисти: Съдете държавата, ако пипне парите ви за втора пенсия

Александра Маркарян 24 февруари 2015 в 14:33 6189 7

Красен Станчев

Снимка Булфото/ Александър Михайлов

Красен Станчев

Ако държавата вземе парите за втора пенсия от хората чрез прехвърлянето им от частните пенсионни фондове в НОИ или в Солидарния фонд, тя ще наруши конституцията в частта за правото на собственост и решението ще е в разрез с решение 7/2011 г. на Конституционния съд. На това основание всеки ощетен гражданин би имал основание да съди държавата.

Това обяви Красен Станчев от Института за пазарна икономика на пресконференция по повод анализа на ИПИ за потенциалните ефекти, които т. нар. пенсионна реформа на втория кабинет "Борисов" би имала.

"Реформата" бе огласена след неделна среща в края на 2014 г. между премиера Борисов и лидерите на синдикатите и предвижда прехвърляне на парите за втора пенсия от частните фондове в НОИ. С други думи, от хората ще се отнемат личните им спестявания за втора пенсия (които се формират от 5% от задължителната им пенсионна вноска и се трупат в лични партиди в частните пенсионни фондове), и ще се прехвърлят в солидарния фонд - НОИ, където лични партиди няма, а с постъпилите пари се плащат пенсиите на сегашните пенсионери. Официално в закона е записано, че прехвърлянето ще става по желание, но няма никаква яснота за условията и сроковете, при които хората ще заявяват къде искат да са парите им.

Промените бяха набързо гласувани от Парламента в края на 2014 г., но заради острата обществена реакция кабинетът даде вид, че отстъпва, като заяви намерението да води консултации със социалните партньори до март, след което да стане ясно окончателно какви ще са промените в пенсионния модел.

Автоматичното прехвърляне на партидите е незаконно и управляващите го знаят, затова искат да подведат хората да направят волеизявление за това къде да са парите им. Ако ги прехвърлят в НОИ, където лични партиди няма, парите вече не са техни, стават солидарни и правителството ще може да ги харчи както пожелае и хората вече няма да имат законово основание за претенции, обясниха от Института.

Мотивът за решението за прехвърляне на парите за втора пенсия в НОИ е фискален, категоричен е Петър Ганев. Държавното обществено осигуряване е във фактически фалит, сочат данните. Дефицитът във фонд "Пенсии" на НОИ достига 57.4%. Приходите покриват 42.6%, а останалото се поема от държавния бюджет, като през последните 10 години размерът на необходимото допълнително финансиране се е утроил.

Икономистите от Института са категорични, че прехвърлянето на парите на хората в НОИ няма да реши проблема с дефицита в ДОО, напротив - в дългосрочен план ще има негативен ефект върху НОИ. Причината е, че хората с високи заплати, осигурявани всеки месец няма да искат да загубят личните си партиди и няма да се прехвърлят. Прехвърляне обаче биха направили хората с ниски доходи, които не са плащали редовно осигуровки и в чиито лични партиди има малко пари. Те биха имали сметка от това, защото ако са в НОИ и УПФ ще получават две пенсии, но пенсията им от НОИ ще е 72%, с колкото е намалена и вноската им, а втората пенсия няма да покрие разликата. Ако се прехвърлят изцяло в НОИ, ще вземат 100%.

По данни на ИПИ около 3% са заявили интерес прехвърлят партидите си в НОИ.

Според икономистите от ИПИ новото предложение на управляващите в лицето на Министерството на финансите - парите да не се прехвърлят директно в НОИ, а в Сребърния фонд, цели да заблуди хората. Правителството иска да излъже хората, заяви Петър Ганев от ИПИ.

Истината е, че след 2019 г. натрупаното в Сребърния фонд ще може да се харчи в подкрепа на солидарния стълб, т.е. на НОИ. Така прехвърлените пари ще могат да бъдат харчени за свиване дефицита на НОИ или за коледни бонуси на пенсионерите, обясни Десислава Николова от ИПИ.

Същите хора, които през 2010 г. взеха 100 млн. от професионалните фондове, сега прилагат същата схема с универсалните фондове - тогава и премиерът беше същият, и лидерите на синдикатите, и на останалите основни действащи лица, коментира още Красен Станчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови