Пълна реорганизация на Центъра за образователна интеграция, след като негова служителка свика протест срещу Каракачанов

OFFNews 18 януари 2019 в 17:43 5313 0

Дейността на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерството на образованието и науката ще бъде преосмислена. Това коментира пред БТА министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Повод за коментара на Вълчев е протестът срещу вицепремиера Красимир Каракачанов, организиран от главния експерт в центъра Лиляна Ковачева.

Ковачева е била в неплатен отпуск в деня на протеста. Нямам основание да й търся дисциплинарна отговорност. Всеки има право да си изрази позицията. Но аз лично не мисля, че това да организираш протест е в съответствие с добрата професионална култура на държавния служител. Ние сме представители на държавата. Ако иска да си изрази звучно и категорично отношението на протеста, можеше да го направи и като подаде молба за прекратяване на служебното правоотношение, каза Вълчев.

През тази година центърът ще бъде партньор и ще участва в администрирането в големия проект, който стартираме за допълнително обучение по български език в детските градини, т.е. ние преориентираме дейността му към системните мерки и към системните проекти, уточни  министърът на образованието.

Вълчев припомни, че центърът е създаден през 2005 г. - като част от инициативата Десетилетие на ромското включване.

Той финансира проекти в областта на интеграцията в училищата, детските градини и общините, т.е. само на публични организации. В малка част от проектите има партньорство с неправителствени организации. Практиката показва, че такова грантовото проектно финансиране е подходящо, но по-скоро като допълнително финансиране, твърди министърът.

При проектното финансиране ползата се получава от това да се провокира допълнително взаимодействие и партньорство, но не винаги успяваме да постигнем устойчивост, каза още Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови