От първия ден: Вежди Рашидов наруши правилника на НС

Йорданка Веселинова 21 октомври 2022 в 16:40 7294 3

48-ото НС

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Вежди Рашидов удари последния звънец на тридневното първо заседание на 48-то Народно събрание

Минути след като бе избран за председател, Вежди Рашидов наруши Правилника на Народното събрание, по който депутатите гласуваха да работят до изработването на нов.

Причината - според ПОДНС извънредни заседания се свикват по предварително обявен дневен ред, какъвто обаче Рашидов не представи.

Секунди преди да удари звънеца и да закрие първото заседание, продължаващо вече три дни, той обяви извънредно такова във вторник. Думите му предизвикаха смут сред депутатите, а бившият председател на НС Никола Минчев бе видимо смутен. 

Рашидов бе готов да закрие заседанието, но Минчев му припомни, че трябва да обяви следващо редовно заседание в сряда от 9 часа. Вместо това обаче той обяви извънредно - във вторник от 10 часа. (Размяната на реплики се чу, тъй като микрофоните не бяха изключени.)

След това депутатите напуснаха зала. Пред OFFNews представители на ПП, ДБ и БСП заявиха, че не са знаели за тази идея и не знаят каква е целта на извънредното заседание.

Бившият председател на НС Никола Минчев каза пред OFFNews, че разбрал за инициативата след края на заседанието. По думите му на него ще бъде изслушвана служебната финансова министърка Росица Велкова (за това се разбраха ДПС, ГЕРБ и ПП на инициираната от БСП среща за бюджета в началото на седмицата - б.а.) Очаква се на заседанието да бъде създадена и временна комисия за изработване на правилника, коментира Десислава Атанасова.

Минчев съобщи, че се очаква решение за свикване на извънредно заседание с дневен ред. Така Рашидов ще поправи грешката си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

3

Анализи

21.10 2022 в 21:16

Ами то е обида за сградата на парламента този примат да стане председател на НС.

22548

2

dolivo

21.10 2022 в 21:08

дъртия алкохолик Рашидов да не би да не е чел правилника? или и той е над тези неща...

345

1

Джендо Джедев

21.10 2022 в 20:42

"Малко съм насосан..."
 
X

Подкастът на OFFNews