След срещата за бюджета: Депутатите викат финансовия министър още в петък

Йорданка Веселинова 17 октомври 2022 в 15:02 1737 0

Архив

Снимка БТА/Асен Тонев

Корнелия Нинова

Депутатите от 48-ото Народно събрание викат финансовия министър Росица Велкова още в третия си работен ден, решиха партиите след третата поредна извънредна среща преди откриването на новия парламент.

Тя е по инициатива на БСП и се проведе в сградата на Народното събрание.

Според левицата ключовите теми за българските граждани са високите цени, ниските доходи, инфлацията и липсата на предвидимост.

На срещата присъстваха само представители на три от седемте партии в новия парламент - ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме промяната". "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход" не дойдоха на разговорите.

Миналата седмица имаше две такива срещи - по инициатива на ДБ за вземане на решение да не се кани руската посланичка Елеонора Митрофанова на церемонията по откриване на парламента, и по искане на ГЕРБ-СДС за изпращане на покана на украинския президент Володимир Зеленски за същата церемония.

От "Демократична България" по-рано обявиха, че диалог за бюджета е ненужен и че тези разговори трябва да се водят от служебния финансов министър и парламентарно представените партии.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира днес, че разговорите сега няма да са ефективни. По-думите му бюджетът следва да бъде приет от този, който ще го изпълнява.

Още миналата седмица лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че партията му няма да присъства на тези разговори, защото БСП нямала правомощията да провежда такива срещи.

Преди началото на срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че отсъствието на трите политическите сили показва, че тези теми не са важни за тях. Тя посочи, че независимо дали ще има или не правителство, бюджетът трябва бъде приет. Нинова добави, че с днешната среща искат да дадат някаква предсказуемост за хората и бизнеса.

По-рано през деня от пресцентъра на "Продължаваме промяната" съобщиха, че на срещата с БСП ще представят своите 16 политики: увеличаване на минималната работна заплата на 50% от средната – на 860 лв.; увеличаване на пенсиите с 20%, за да изпреварват инфлацията; нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток, газ, вода и парно на база на консумация; вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца с 50%; продължаване на програмата за следучилищни занятия за спорт и изкуства; таван на цената на тока от 250 лв./МвЧ; таван на цената на газа от 300 лв./МвЧ, независимо от пазарните флуктуации; без увеличение на данъците; ограничаване на бюджетния дефицит до 3% с максимално прозрачно изразходване на публичните средства; допълнително увеличение на прага за регистрация по ДДС до 160 хиляди лева; запазване на данъчните ставки на настоящите нива.

След срещата Йордан Цонев от ДПС обяви, че всички кризи изискват мерки, които се обезпечават с дефицит. Той добави, че в момента лихвите не са изгодни и прогнозира, че икономическата ситуация ще се влошава. Цонев изтъкна, че заради това е много важно да има стабилно мнозинство. По думите му трите партии не са стигнали до общо решение, но са се съгласили, че компенсациите трябва да продължат. 

Калина Константинова от "Продължаваме промяната" съобщи, че са обсъдени основните приоритетни мерки и най-важните законопроекти. Тя обаче заяви, че четирите партии са намерили пресечни точки - законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост, компенсации за бизнеса и домакинствата. Партиите са се разбрали да поискат изслушване на финансовия министър възможно най-скоро. 

Бившият финансов министър и избран депутат от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев добави, че изслушването на финансовия министър трябва да бъде в петък, а компенсациите да продължат. Съпартиецът му Делян Добрев прогнозира рецесия следващата година.

Корнелия Нинова уточни, че след изслушването на финансовия министър партиите могат да се срещат отново в същия формат. По думите ѝ всички са единодушни за увеличението на минималната заплата, въвеждането на две тарифи за цените на ток и компенсациите за бизнеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки