Остават строгите критерии за купуване на българска земя от чужденци

OFFNews 02 декември 2016 в 14:51 2767 2

Народните представители не приеха текстовете в Закона за чужденците в Република България, които целяха прагът на инвестициите в недвижимо имущество за разрешаване на продължително пребиваване у нас, да бъде намален от 600 000 на 100 000 лева.

При приемането на законопроекта на първо четене през месец юни тази година, бяха изразени опасения, че тази норма би се използвала, за да могат чужденци да закупуват евтини имоти с крайна цел получаване на българско гражданство, включително и оказване на влияние върху обществено политическия живот страната.

„Тези текстове си противоречат с цялата логика на законопроекта. Той има за основна цел да затегне режима за пребиваване в страната на лица, които не са от държави-членки на ЕС. Изведнъж в него се появява една норма, която намаля 6 пъти необходимата инвестиция в недвижемо имущество за разрешаване на продължително пребиваване у нас.

Според мен компетентните органи трябва да открият как този текст се е появил в законопроекта на Министерски съвет и най-важното – кой го е вкарал там и с какви мотиви“, коментира от трибуната на Народното събрание Петър Славов

Народният представител напомни още, че в медийното пространство са разпространени предположения за автора на текстовете. В тях се твърди, че те са прокарани от представител на външно министерство, който има близки отношения с дипломатически представител в България на страна извън Европейския съюз.

Славов заяви още, че откакто тази информация е разпространена в публичното пространство, нито един компетентен орган не се е сезирал и затова информацията не е нито доказа, нито отречена, а нейното изясняване е изключително важно.

В крайна сметка Народното събрание се вслуша в резонните опасения и прагът беше запазен на 600 000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови