Чужденци, дали 100 000 лв. за имот у нас, ще стават продължително пребиваващи в страната

ОFFNews 15 юни 2016 в 14:16 3041 3

Чужденци, вложили не по-малко от 100 000 лв. за недвижим имот у нас, ще могат да вземат разрешение за продължително пребиваване в страната.

Това решиха депутатите с гласуването на първо четене на промените в Закона за чужденците в България.

Досега сумата, която позволяваше продължително пребиваване у нас, беше шест пъти по-висока - 600 000 лв.

От БСП заявиха, че това е поредната лобистка поправка. Социалистът Атанас Мерджанов заяви, че този текст го е нямало в законопроекта, публикуван за обществено обсъждане. "Бил ли е този текст в законопроекта, когато той е гласуван от Министерски съвет или е намерил мястото си в документа след това", попита той.

Мерджанов подчерта, че подобни дебати е имало и преди. По думите му, когато е ставало въпрос за промяна в закона за чужденците, специалистите от вътрешното и външното министерство, правосъдието, ДАНС, държавната агенция за бежанците, особено в условие на бежанска вълна, винаги са имали своите притеснения. "По същият начин стои и отношението на служителите в специалните служби. Всички те с нежелание и особена прецизност гледат всяка една от предложените промени", коментира още социалистите.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов подчерта, че става дума за продължително пребиваване за срок от 1 година. По думите му от тази възможност се възползват много малко чужденци.

Освен това депутатите приеха да се върне възможността за продължаване срока на пребиваване на чужденец, който вече се намира в страната, но не може да я напусне поради причини, които не зависят от него.

Народното събрание реши още да задължи превозвачите, които превозват хора през територията на страната, да проверяват дали пътниците имат виза и дали тя е валидна. На тези, които не изпълняват тези задължения, има и предвидени санкции - от 2000 до 10 000 лв. за всяко превозвано лице. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12214

1

Човек

15.06 2016 в 14:56

Тоест всякаква сган - руска мафия и пропаганда, ислямистки боклуци и др.- ще се установи законно и за цял живот в България за смешните за тях 100 хиляди?