Орешарски: Рейтингът на кабинета не е лош на фона на Европа

Елица Мартинова 21 декември 2013 в 14:53 1578 0

Снимка БГНЕС

Орешарски и министрите

„Има ситуации, при които, особено в по-тежки икономически времена, при които правителствата губят подкрепа, но това не значи, че всеки път трябва да се правят избори. Гледах справка каква е обществената подкрепа за кабинетите на 28-те страни. Правителството ни не стои чак толкова лошо, когато гледаме цифрата 21 на сто вътре в страната. Има доста страни с по-ниска подкрепа.“

Това заяви пред „Дарик“ министър-председателят Пламен Орешарски в коментар по въпроса дали предстоящите евроизбори ще бъдат критерий за доверието в правителството.

„Всяко събитие трябва да се оценява на фона на времето, в което се случва, и ако проследим подкрепата за кабинети в Европа, въобще не сме на последните места, което означава, че има сложни процеси в самия континент или в глобален аспект. Нашият континент бе засегнат от остатъчните ефекти на кризата, тя завари Европа неподготвена – с големи публични дългове и дефицити, и кризата в Европа продължи по-дълго“, каза министър-председателят.

Попитан дали подкрепя тезата на ДПС, че евроизборите ще дадат отговор на въпроса дали правителството трябва да подаде оставка, Орешарски подчерта, че въпросът е предимно партиен и не зависи от самия него. Той обясни, че е фокусиран върху плана за работа на правителството и ще се старае да изпълнява задачите в нея, „дотогава, докато това е възможно“.

„Всички избори са мерило за обществените нагласи, доста по-надеждно от различните социологични тествания, в този аспект и евроизборите ще покажат структурата на обществените нагласи“, каза Орешарски.

Протестите

Министър-председателят коментира, че открива положителни черви в протестите. По думите му „филтрите в обществото стават по-чувствителни“. Орешарски за пореден път повтори тезата си, че с идването на настоящото управление гражданите са се отърсили от страха, който са изпитвали при управлението на ГЕРБ.

„Протестите са свидетелство за това, че след последните четири години обществото се освобождава от страха, започва да усеща с много по-голяма чувствителност всички процеси“, каза премиерът, но подчерта, че уважава само протестите, които имат ясни искания, а не са „отрицание заради самото отрицание“.

На въпроса дали съжалява за избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, премиерът заяви:

Отчетохме веднага, че е политическа грешка. Колко пъти да го повтаряме? 10 години, 20 години? За една грешка, която беше поправена веднага.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови