Орешарски и Стойнев ще докладват за "Южен поток" пред парламента

Нели Чолашка 11 юни 2014 в 09:58 3324 1

Драгомир Стойнев и Пламен Орешарски.

Премиерът Пламен Орешарски и енергийният министър Драгомир Стойнев ще бъдат изслушани от депутатите за казуса "Южен поток".

Изслушването беше поискано от ГЕРБ и подкрепено от повечето депутати от левицата.

Хората на Бойко Борисов поискаха премиерът и министърът да се явят днес пред депутатите, но тази среща беше отложена за петък по предложение на Янаки Стоилов от БСП. Причината е, че Стойнев още бил в чужбина.

Така Орешарски и Стойнев ще трябва да обяснят какво се случва с проекта "Южен поток" преди евентуалното гласуване на вота на недоверие в петък и преди очакваното подаване на оставката на правителството.

ГЕРБ предложиха сделка на БСП - ако социалистите изтеглят гласуването на членовете на Сметната палата, те ще оттеглят вота на недоверие. Подобни промени в дневния ред не бяха направени.

Председателят на Народното събрание насрочи дебата по вота на недоверие за финансовата политика на кабинета за 11.30 ч. - след обедната почивка на народните представители.

В неделя Пламен Орешарски изненадващо обяви, че спира проекта "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Брюксел за газопровода. Това се случи след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

На следващия ден енергийният министър Драгомир Стойнев обяви в обръщение до медиите, че "Южен поток" е необратим процес".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews