Quantcast

БСП изненадана от решението на Орешарски за "Южен поток"

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2014 в 12:43 7835 26

Янаки Стоилов

Снимка БГНЕС

Янаки Стоилов

Българската социалистическа партия е изненадана от решението на България да спре изпълнението на руския проект "Южен поток". Това заявява зам.-председателят на БСП, който оглавява комисията по външна политика в парламента Янаки Стоилов пред руската агенция ИТАР-ТАСС.

Стоилов декларира, че подкрепата на БСП за проекта е при условие, че се вземат под внимание изискванията на ЕС.

Описвайки решението да спре проекта, анонсирано от премиера Пламен Орешарски като "объркващо", Стоилов заявява, че е по-добре проектът да бъде адаптиран към изискванията по време на неговата реализация, пише ИТАР-ТАСС.

Проектът очевидно е станал "заложник на геополитически интереси", докато правителството е трябвало да бъде по-твърдо в отстояването на националните интереси, вярва Стоилов.

Политикът намира за неприемлив фактът, че решението е било обявено след среща между Орешарски и американски сенатори. Би трябвало въпросът да бъде обсъден от ЕС, България и Русия, каза Стоилов, допълвайки, че този въпрос не е бил на дневен ред само ден по-рано на среща между министри и депутати.

Стоилов не се наема да прогнозира какво ще е бъдещето на проекта, тъй като се колебае в способността на правителството да продължи да работи, пише ИТАР-ТАСС.

Страната сега "влиза в нов етап на развитие и българските вътрешни работи са непредсказуеми", казва политикът, цитиран от руската агенция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2014 в 00:32

След промените, България е 100% буржоазно-демократична. В икономиката това означава – частна собственост и пазарни принципи; в политиката – многопартийна система и всеобщо избирателно право; в публичния живот – плурализъм и свобода на словото. Всичко това е налице и точно там е бедата…
Правителството на ОДС разпродаде ударно основния пакет активи на държавата за нищожна част от тяхната стойност и без опит за смекчаване на социалния ефект. Нали не смятате, че това е направено от „чист” антикомунизъм и от безкористно малоумие? Костов, Софиянски и покойния Божков все пак не са Филип Димитров… Следващите правителства, които дойдоха на власт напълно демократично, на вълната на протестния вот или на нечия харизма, просто продължиха по отъпкания вече път. За мен, особена разлика няма… Низостта на прехода се корени преди всичко в неговата крайна цел – установяване на западна пазарна демокрация със съответните и лъжеценности. На всяка цена – без допитване, без алтернатива, без мисъл за друг път, без поуки от миналото и настоящето – нещо като нов „член първи” от Конституцията.

10.06 2014 в 18:21

"Василев"-не знам дали ще прочетеш това ,което ще ти отговоря,но все пак...Аз мисля ,че след преврата ,който си спретнаха комунистите през 1990 година ,ние в България въобще не сме живели в демокрация...през1997/2001 бяха започнати тежки реформи ,те спасиха България от фалит ,стабилизираха икономиката ,започнаха преговорите за влизане в НАТО и ЕС ,но демократичното й развитие по-нататък спря с идването на Кобургота.От управлението на Кобургота започна превземането на икономиката от олигарсите и мафиотите,които днес се домогват за върховете на властта.

10.06 2014 в 00:14

Точно, ошашавен! Да, хората са тотално объркани. Още не са изживели демократичните си илюзии. Проблемът не е личностен, а системен и ценностен. Трагедията е в това, че мнозинството от българите, разобличавайки голямата лъжа на комунизма, прегърнаха старата, пошла лъжа на пазарната демокрация. Не намериха творчески изход от комунизма и привидно или искрено станаха демократи. А демократите са само два вида – наивници и мошеници – вечно бунтуващи се потърпевши и престъпно облагодетелствани. Разпада и деградацията на България не могат да бъдат спрени с демократични средства. Някога сме имали обединяващи символи и всички те са били авторитарни – Цар, Църква, Армия; по-късно – Партия-държава. Някъде в това каре се крие решението. Другото е – безродие, безбожие, глобализъм и американщина.

09.06 2014 в 22:13

А кой ни избира правителствата -еднодневки.Всички политици ,които не харесваме сме си ги избрали ние.Те са представителна извадка от целокупния български народ.Ето на последните избори-65% не гласуват,а от 35%гласували-28% гласуват за четирите ченгесарски партии гЕрб,бсп ,дпс и ббц.Какво да кажем за разума на този ошашавен електорат?

09.06 2014 в 20:58

БСП е ясна - тук спор няма. Тя е едновременно лъжекомунистическа и лъжедемократична... Относто Путин и управляващите кръгове в Кремъл - не съм съгласен с Вас. Бих искал и България да имаше подобна устойчива национално-авторитарна власт, а не правителства-еднодневки от комисионери, наемници и авантюристи. Ако не от Русия, поне от Унгария е добре да се поучим.

09.06 2014 в 19:55

"Василев"-Да!бсп от край време е предателка на българските интереси,да не ти напомням за 30 годишната корупционна сага със строежа "Белене".Там фирма "фронтиера"на рУменчо оФчаров май беше много вътре по доставките...А бе да подават оставка преди да са ни заробили с новата корупционна сделка.Като казвам това искам да уточня,че нямам нищо против руския народ,имам против руските управленци-милиардери и против хрътката пУтин/КГБ...

09.06 2014 в 19:23

Не точно лицемерно, а панически ... или просто е блъфирал. Орешарски, както е известно има хазартна жилка. Корупционните опасения едва ли измъчват съвестта му. Той е обикновен наемник.

09.06 2014 в 19:14

"Василев"-бъди по-точен-предполагаш,че лицемерно ги е излъгал!Аз все пак се надявам ,че е решил да не поема тази отговорност за новата чудовищна,корупционна сделка...Интересно ми е дали и фирми свързани с големия енергиен BOSS на бсп-рУменчо оФчаров са се включили към новия корупционен проект "Ю.поток"?Той не би изпуснал тази хапка,но за сега хитро си трае.

09.06 2014 в 18:34

Орешарски се е пошегувал с високите гости от САЩ... от любезност и заради прословутото ни гостоприемство. Влиянието на Русия в България е все още по-голямо от това на Запада. И слава Богу!

09.06 2014 в 17:16

Този "цитат"от в-к дума направо ме разсмива-особено защитените интереси на "милиарди"социалисти.Тези другарчета май наистина си вярват ,като пишат такива простотии!Южен поток не трябва да има!Няма да има!