БСП изненадана от решението на Орешарски за "Южен поток"

OFFNews 09 юни 2014 в 12:43 8535 26

Янаки Стоилов

Снимка БГНЕС

Янаки Стоилов

Българската социалистическа партия е изненадана от решението на България да спре изпълнението на руския проект "Южен поток". Това заявява зам.-председателят на БСП, който оглавява комисията по външна политика в парламента Янаки Стоилов пред руската агенция ИТАР-ТАСС.

Стоилов декларира, че подкрепата на БСП за проекта е при условие, че се вземат под внимание изискванията на ЕС.

Описвайки решението да спре проекта, анонсирано от премиера Пламен Орешарски като "объркващо", Стоилов заявява, че е по-добре проектът да бъде адаптиран към изискванията по време на неговата реализация, пише ИТАР-ТАСС.

Проектът очевидно е станал "заложник на геополитически интереси", докато правителството е трябвало да бъде по-твърдо в отстояването на националните интереси, вярва Стоилов.

Политикът намира за неприемлив фактът, че решението е било обявено след среща между Орешарски и американски сенатори. Би трябвало въпросът да бъде обсъден от ЕС, България и Русия, каза Стоилов, допълвайки, че този въпрос не е бил на дневен ред само ден по-рано на среща между министри и депутати.

Стоилов не се наема да прогнозира какво ще е бъдещето на проекта, тъй като се колебае в способността на правителството да продължи да работи, пише ИТАР-ТАСС.

Страната сега "влиза в нов етап на развитие и българските вътрешни работи са непредсказуеми", казва политикът, цитиран от руската агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!