Quantcast

Драгомир Стойнев: "Южен поток" е необратим европейски проект

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2014 в 10:00 8737 18

Пореден обрат в българската позиция по "Южен поток" направи енергийният министър Драгомир Стойнев.

След като вчера, след среща с трима американски сенатори и под заплахата от европейски санкции, премиерът Орешарски обяви спирането на проекта, днес министърът му заяви: "Южен поток" изглежда по-скоро необратим като европейски проект. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран.

Ето какво още казва Драгомир Стойнев в съобщение, изпратено от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката до медиите:

"За една година изпълних своята задача и придвижих проекта "Южен поток" на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта "Южен поток" и необходимостта от проекта Южен поток. В рамките на ЕС благодарение на усилията ми има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия. Ние ще я препотвърдим по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата. Комисарят Йотингер чрез тази обща позиция бе ангажиран да преговаря с руската страна не дали, а как да се реализира проекта. Това беше ефективният ход - обща позиция "за" "Южен поток" и отстояването му чрез ЕК. Само отделни усилия на страните не биха били достатъчни. Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ, казват "по-малко руско участие в проекта" и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично за проекта – 64% от българите го одобряват. 

Ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции – проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България. В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст.

Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи. Европейски експерти ще бъдат в София по темата за законодателните промени за морската част в края на седмицата. Вече са готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, Междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток”.

Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел”.

Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата „енергетика” и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е до колко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.06 2014 в 14:53

//това изявление от 4ти километър ли е ....??? //

Не, от Централен Софийски, а може и да е запис и да се чува от 2м. под земята.

09.06 2014 в 14:37

Червени боклуци, сега ще видите как се крадат пари от европейски проекти и едновременно се взимат рушвети от СССР2!

09.06 2014 в 14:35

На това продажно и тъпо мекере, дните му като министър са преброени. А, и като политик също, ако изобщо може да се нарече такъв. Пада Южен поток, пада и той заедно с руския гъзолизец Сергей. То, нали си му е родина Russia, как да я предаде ?

09.06 2014 в 13:58

Хаос и паника в редиците на рубладжийте:

- Димитриевич, прилъстени изоставен
- Стойнев, преговаря за несъществуващи проекти
- Троловете, още нямат иструкций какво да пишат, та мажат старите глупости
- Болен, до вчера се правеше на дръж ми шапката а днес взе да вряска "Оставка"
- Простакесата мая пелтечи като кокошка в селски двор

Партията Столетница, провидник на руските интереси е в предсмъртен гърч. Ужас е обзел циментовите глави, негодни за НИЩО.

Айде разваляйте седенката, че и циганите вече ви се смеят.

О С Т А В К А !

09.06 2014 в 13:45

Какво стана с отнемането на лицензите на ЕРП-тата? Или това беше само предизборно и остана основното Южен поток? Ей хралупи, които виете толкова за този Южен поток, какво виете, като е очевадно и за дете, че от него само далавери се изливат. Наистина не разбирам защо сте толкова наивно глупави? Проекти, които са в ръцете на абсолютни мошеници и некадърници, които гонят собствения и нечии чужд интерес и вие ги подкрепяте?!? Паднете на земята, да ни е за първи път, ама имаме толкова примери вече за провалени проекти, от които само страдаме! В случая трябва да се опълчим на руснаците, защото ние единствени, като най-големите глупаци им се вързахме на играта, дали заради политически индивиди, или просто защото сме идиоти, не знам. Но си е казано - а наляво, а надясно, а в лайното прясно! Докато не се научим да отстояваме позиция ще ни правят диви и щастливи. Ние сме БЪЛГАРИ, не руснаци, не американци и т.н. Ей ги е сърбите, докато се разберете, спираме!!!! Какво толкова сложно има в това, чиста работа, не като нашите един едно, друг друго, един лиже западен гъз, друг лиже руски гъз ....

09.06 2014 в 12:39

Национален предател.

09.06 2014 в 12:39

Унизително за България и нас българите, е министър да се държи като пълен олигофрен.
След като ЕС изрично подчерта, че не подкрепя изграждането на пАтока в този му вид, след като лично са ти набивали канчето трима американски сенатори, да продължаваш да дрънкаш врели некипели е висша форма на олигофрения.

09.06 2014 в 11:50

Е ся като ни се разсърди Путя кво?
До там ще я докараме, че Стойнев да му се моли да влизаме в Евразия, а ония да не ни искат! хахаха

09.06 2014 в 11:41

Не е необрати проект - НАПРОТИВ! След като светът се убеди в лукавството и агресивността на Путин и руснаците, не е целесъобразно да се прави бизнес със тях. За Стойнев Русия била стратегически партньор, ала за цивилизованата част на света Русия може да се превърне и във много предизвикателен противник.
Така че, другарите на Стойнев да го посъветват да гледа малко по-надалеч...

09.06 2014 в 11:38

хахаха! кучко, марш в ковчега! хахаха
стойнев, стойнев...