Орешарски: Левски би ни попитал защо не сме изградили неговата свята република

OFFNews 18 февруари 2014 в 22:05 4087 9

Снимка Правителствена информационна служба

Ако Левски беше сега сред нас, убеден съм, че щеше да ни измери строго с поглед, да ни подкани да работим още по-усърдно за Отечеството, да ни попита защо още не сме изградили неговата чиста и свята република и да ни завещае отново своята визия за България като част от общността на свободните народи.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на официалната церемония по откриването на бюст-паметника на Васил Левски в Димитровград, Сърбия.

Днес сме тук, за да отдадем за пореден път почит пред духа на Апостола на свободата, да се поклоним пред неговите дела, посветени не само на свободата на България, но и на утвърждаването на общочовешки ценности и вечни идеали като равноправие, справедливост, хуманност, да почерпим сили за нашето общоевропейско бъдеще, като бъдем равни с другите народи и търсим уважение и толерантност в отношенията си и в нас самите, каза премиерът.

Той отбеляза, че вече век и половина времето не успява да заличи и частица от светлия образ на Апостола.

Може би защото действително времето е в нас и ние сме във времето, както го е казал Левски, добави министър-председателят.

Нека нашата съпричастност към идеите на Левски бъде критерий за добросъседските ни отношения и общото ни европейско бъдеще, изтъкна Орешарски.

Искам да благодаря на г-н Орешарски, който ме покани на срещата заедно с Румъния, отбеляза сръбският премиер Ивица Дачич пред журналисти.

Преди официалната церемония той се срещна на четири очи с министър-председателя Пламен Орешарски.

Обсъдихме въпроси за българското национално малцинство. Много съм удовлетворен, че премиерът Дачич подчерта, че гледа на това малцинство като на мост между двете страни. Има редица проблеми, които имаме воля да решаваме. Немалка част от тях имат и технически характер, отбеляза премиерът Орешарски.

Той каза, че както премиерът Дачич, така и граждани и кметът на Димитровград, са поставили въпроса за икономическото развитие.

Говорихме за възможностите за бизнес, за изграждане на коридорите и трансграничното сътрудничество, но преди всичко – как да насърчим частният бизнес да инвестира, добави Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!