Окончателно: Без обществени поръчки за ремонтите на оградата по границата

ОFFNews 22 март 2018 в 10:17 3471 0

Ремонтът на оградата по границата с Турция няма да минава през обществени поръчки. Това решиха окончателно депутатите, като приеха промени в Закона за обществените поръчки.

Промените бяха приети с 94 гласа "за", 51 "против" и 8 "въздържал се".

БСП и ДПС бяха против приемането на текстовете, а опасенията им бяха, че така се отваря широка врата за да далавери и корекционни схеми.

"Този закон урежда една далавера. Около тази оградата продължават да се въртят нечисти дела от самото започване на този строеж до момента", коментира Хамид Хамид от ДПС.

Социалистите пък отправиха сериозни критики за състоянието на оградата и обвиниха управляващите, че с промените се опитват да го прикрият. "Оградата е като швейцарско сирене. От един филм, нещата ще се превърнат в сериал", обяви депутатът от БСП Иван Иванов. От партията на Корнелия Нинова определиха промените в закона като "закон за златната дупка".

"Златна дупка има само в аргументите срещу този закон", отговори на обвиненията един от вносителите на промените - депутатът от ОП Христиан Митев.

"Понеже става въпрос за дупки, да не би да обсъждаме дупките в Цанков камък. Може би колегите се оглеждат във водното огледало на Кърджали. Ако става въпрос за тези дупки, нека темата да бъде дебат, но в друго време", добави народният представител от ГЕРБ Димитър Лазаров.

От опозицията казаха още, че с тези промени се цели да освободи Министерския съвет от отговорността за оградата по границата и да натовари с нея областните управители

"Защо от управляващото мнозинство правите това предложение, когато специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство. Очевидно е, че не е, за да се направи процедурата по-бърза и по-ефективна", коментира социалистът Филип Попов. Той подчерта, че и в действалия досега закон е имало възможност за спешни и неотложни ремонти да не се пуска обществена поръчка.

"Не мога да разбера каква връзка има между законопроекта и провежданото досъдебно производство в Специализираната прокуратура. Едното няма нищо общо с другото", отговори Митев.

Павел Шопов от Обединените патриоти определи новите текстове като прагматични и добави, че те вършат работа.

"Всичко, което допринася за по-лесната поддръжка и експлоатация е добре дошло". За колегите от БСП въпросът е обект на опозиционност и нищо друго. За ДПС нещата са съвсем различни – за тях това е проблем, защото оградата отделя страната ни от Турция", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !