Обрат: И БСП ще предлага кандидат за председател на парламента

Ако нито един от кандидатите не събере подкрепа, работата на новия парламент ще се блокира още преди да е започнала

Йорданка Веселинова 17 октомври 2022 в 15:28 3272 2

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин

И БСП ще издигне свой кандидат за председател на 48-ото Народно събрание, съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова.

Тя уточни, че решението кой да е той ще бъде обявено утре, по-малко от 24 часа преди старта на новия парламент. Очаква се това да е Кристиан Вигенин, който в 47-то НС бе зам.-председател.

До момента две формации са издигнали свои кандидати. ГЕРБ-СДС предложи Росен Желязков, юрист по образование и бивш транспортен министър на ГЕРБ. Бил е още главен секретар на Министерски съвет, както и секретар на Столична община от времето на Бойко Борисов. Желязков беше и единственият обвиняем по аферата "Костинброд" - за неупражнен контрол върху печатницата за бюлетини "Мултипринт". През 2015 г. той беше оправдан от Софийския градски съд, а прокуратурата не протестира решението.

От "Продължаваме промяната" вчера отново предложиха Никола Минчев. Той бе председател на 47-ото Народно събрание, преди да бъде свален от през юни от ГЕРБ-СДС, ИТН, ДПС и "Възраждане". Тогава последва многохиляден протест в негова подкрепа. Миналата седмица от ПП обаче твърдяха, че няма да издигат собствен кандидат за председател и ще оставят тази номинация на първата по големина парламентарна група. Никола Минчев също заяви, че не желае да е председател. Решението обаче се промени след неделното заседание на Националния съвет на партията.

До момента имаше практика председател на НС да се предлага само от най-голямата политическа сила, въпреки че в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание няма такова изискване. Ето защо двете кандидатури са изненадващи, но не и невъзможни.

Изборът на председател на 48-НС ще е първият тест за евентуално бъдещо мнозинство в парламента. Това ще се случи още в първия ден на 48-ото Народно събрание - 19 октомври. 

Според Правилника председател на първото заседание е най-възрастният от присъстващите народни представители - Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. Той трябва да ръководи заседанието до избирането на председател на Народното събрание. Той обаче може да води само и единствено разисквания по избора на председател на Народното събрание, както и самия избор.

Това означава, че ако нито един от кандидатите за председателския пост не събере необходимата подкрепа, то работата на новия парламент ще се блокира още преди да е започнала.

До момента няма индикации, че другите партии ще издигат свои кандидати. Отворен остава обаче въпростът дали ще се събере някакво мнозинство около един от номинираните.

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС по-рано днес обяви, че парламентарната му група няма да подкрепи председател, различен от Росен Желязков. Калина Константинова от ПП пък обяви, че достойният кандидат е Никола Минчев. В отговор на въпрос дали БСП ще подкрепи доскорошния си коалиционен партньор и ще подкрепи Минчев, Нинова отговори, че ще имат свой кандидат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews